2024. június 2. - Kármen, Anita

Hamenei elutasítja a vádakat

Ali Hamenei, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője vasárnap elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint országa a békés atomprogram örvén atomfegyverek gyártására készül. "Tévednek azok, akik azzal vádolják az iszlám köztársaságot, hogy atomfegyvereket gyárt.
2009. szeptember 20. vasárnap 17:39 - HírExtra
Alapjában elutasítjuk az atomfegyverkezést, és tiltjuk az ilyen típusú fegyverek gyártását és használatát" - szögezte le Ali Hamenei az állami televízió által sugárzott nyilatkozatában. A hírügynökségi jelentés szerint ez volt az első hivatalos iráni reagálás a témakörben azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentette az iráni fenyegetésre válaszoló közép-európai rakétapajzs eddigi változatának feladását.

Az amerikai elnök akkor azt közölte: ehelyett egy új rakétavédelmi megközelítést fognak alkalmazni. Mint hangsúlyozta, Irán rakétafejlesztési programja jelentős fenyegetést jelent, és az új amerikai rakétavédelmi rendszer a korábban tervezettnél hatékonyabban és olcsóbban lesz képes kezelni ezt a fenyegetést. Leszögezte, hogy kipróbált és hatékony technikákról, részben hajókra, részben szárazföldi pontokra telepítendő rakétaelhárító fegyverekről van szó.

Irán és a hat nagyhatalom (Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország) a tervek szerint október 1-jén - feltehetően Törökországban - tartja a következő tárgyalási fordulót a teheráni atomprogramról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa eddig három határozatban sújtotta szankciókkal a perzsa államot, amiért nem volt hajlandó beszüntetni az urándúsítást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását