2024. május 13. - Szervác, Imola

Kegyetlen kihallgatás

Kihallgatási technikák kapcsán folytatott neurológiai kutatások megdöbbentő eredményeket hoztak. A Bush adminisztrációiból kikerült információk szerint a terrorizmussal vádoltak esetén nyomást gyakoroltak a gyanúsítottakra, így vallatva őket.
2009. szeptember 22. kedd 17:59 - Kanizsai Ádám
Kényszerítő technika

Egy publikációban jelent meg a tudományos eredmény, melyet az amerikai Trendek a Kognitív Tudományokban című folyóirat hasábjain lehet olvasni. Ez kimutatja, hogy a nagyfokú stressz és szorongás káros hatással van a memóriával kapcsolatos agyi funkciókra.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által készített 2009-es feljegyzések szerint a kényszerítő kihallgató technikák olyan elemeket tartalmaztak, mint a hosszú ideig tartó sokk, stressz, szorongás, tájékozodási zavarkeltés. Ezek jobban megállják a helyüket a normális kihallgatási technológiáknál abból a szempontból, hogy a vallatók hiteles információkat „nyernek” a memóriából.

Igaz – hamis?

Pszichológiai vizsgálatok arra utalnak, hogy a fogságba esett exrtém stressz és szorongás hatása alatt a biztonságát társult beszéddel akarja fenntartani. A foglyul ejtő ebben a periodusban szedheti ki a megfelelő információkat a kihallgatottból. Ennek fényében persze nehéz kideríteni, hogy a kihallgatás során valós információk jutnak-e a külvilágba, vagy csupán így menekül a kínzás elől a gyanúsított. A kutatások mindenesetre azt is bizonyítják, hogy a rendkívüli terhelésnek és igénybevételnek káros hatása van a homloklebenyre és így az hamis információkat is előállíthat.

Roncsoló hatás

Neurokémiai kutatások bebizonyították, hogy a hippocampus (előagy, a nagyagy egy része) és a kéreg elülső fele felelős az információk agyi feldolgozásáért. Ezekben a részekben rengeteg receptorsejt és hormon található, melyek aktiválódnak stressz illetve alváshiány hatására és rosszul befolyásolják a memóriát.

„A témáról szóló hatalmas mennyiségű és bonyolult irodalom rövid lényege, hogy a nagyfokú stressz negatívan befolyásolja azokat a biológiai folyamatokat, melyek a memóriáért felelősek” – mondta Shane O'Mara, a dublini neurológiai tudományokkal foglakozó egyetem professzora. „Például a különleges erők katonáival végzett stressz-kísérletek azt igazolják, hogy a korábban megtanult információk és a szorongás végeztével elveszhetnek.”

Nem bevethető

„A jelenlegi kognitív neurobiológiai tudás nem elég ahhoz, hogy kényszerítő kihallgatások során alkalmazott nagymértékű stressz előidézésvel hiteles információkat szabadítson fel a hosszútávú memóriából.” – jutott a következtetése O’Mara. „Éppen ellenkezőleg. Ezek a technikák súlyos, ismételt stressznek teszik ki az emberi szervezetet, melyek az agyszövetet és a memóriát is roncsolják”.
Forrás: HírExtra/Science Daily
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását