2024. május 18. - Erik, Alexandra

Bajnai belecsöppent a nagy munkába

Fontos bejelentések történtek a keddi New York-i nemzetközi klímaváltozási csúcstalálkozón több olyan ország részéről, amely a világ legnagyobb szennyezéskibocsátói közé tartozik.
2009. szeptember 23. szerda 08:15 - HírExtra
A világon a szennyezéskibocsátás nagy részét az 5-6 legnagyobb ország adja. Közülük néhány, Kína, Japán, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió fontos bejelentéseket tett annak a szennyezésnek a felszámolása érdekében, amely a világot felmelegedéssel és alapvető klímaváltozással fenyegeti - tájékoztatott a kormányfő.

A japán miniszterelnök, a kínai és az amerikai elnök, továbbá az Európai Unió soros elnöke által tett bejelentések "közelebb visznek ahhoz, hogy a koppenhágai csúcson megállapodjunk abban, hogyan mentsük meg a bolygót a kezelhetetlen felmelegedéstől" - mondta.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a klímavédelemben. "Mi már most is az 1990. évi szint alatt vagyunk jó 30 százalékkal" - mondta, megjegyezve, hogy más országoknak ez még csak a céljai között szerepel.

Véleménye szerint a nagy országoknak kellene eldönteniük, miképpen fogják vissza magukat. Keményen szembe kell menniük nagy ipari lobbi- és érdekcsoportokkal annak érdekében, hogy a világ élhető hely legyen 20-30 év múlva is - fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta: konkrét vállalások is történtek, a japán kormányfő például most jelentette be, hogy a szigetország 25 százalékkal csökkenti a káros gázok kibocsátását 2020-ig, ez nagyon jelentős döntés. A kínai elnök is bejelentette, hogy jelentősen visszafogják kibocsátásaikat az elkövetkező években.

"Amerikától várunk még egy konkrét számra a következő hetekben ahhoz, hogy Koppenhágában esély legyen a sikerre" - mondta az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakának megnyitója alkalmából New Yorkba érkezett kormányfő, aki részt vett azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelynek a kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról szóló decemberi koppenhágai tárgyalások politikai támogatása volt a témája.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását