2024. június 2. - Kármen, Anita

Geréb Ágnes mindent tagad

Kuruzslásért indíthatnak eljárást az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen, aki azt állítja: nem orvosként, hanem dúlaként, vagyis "asszonytársi segítőként" volt jelen annál a múlt heti otthonszülésnél, amelyiknél egy anyát végül kórházba kellett szállítani.
2009. szeptember 23. szerda 15:05 - HírExtra
Geréb Ágnes arra a kérdésre, hogy miért jár szülésekhez, amikor jogerős ítélet tiltotta el három évre szakmája gyakorlásától, azt válaszolta: 2007 októberében csakugyan született egy ítélet egy 2000-ben történt szülés ügyében, amely kimondja, hogy nem dolgozhat szülész-nőgyógyász szakorvosként, azonban az otthonszüléseket megelőző tíz évben már a klinikai szüléseket is bábaként kísérte. Tehát eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától, "de a szüléskísérés nem tartozik ide".

Mint mondta, nem vezetik, hanem kísérik a szüléseket. "Nem mi irányítjuk a vajúdó nőt, hanem mellette vagyunk, és igyekszünk kielégíteni fizikai és pszichés szükségleteit" - fogalmazott, jelezve, hogy a szülész orvosi és a bábai szakma eltér egymástól.

"Engem olyan dolgok alapján marasztalt el a bíróság, amelyek a kórházi szokások alapján kialakult protokollnak felelnek meg. A bábák a szülés természetéhez igazodva alakítják ki saját protokolljukat, és ahhoz alkalmazkodnak" - mondta.

Közlése szerint az ítélet óta mindig egy bába mellett jár szülésekhez asszonytársi segítőként, azaz dúlaként. Ám amíg nem születik megfelelő jogi szabályozás, amely rendezi az otthonszülést, addig bármely bíróság elmarasztalhat bárkit a kórházi protokollok alapján - jegyezte meg.

A Magyar Narancs szerint az otthoni szülés egészségügyi tevékenység, amelyhez az ÁNTSZ engedélye kell. Erről Geréb Ágnes azt mondta: 1989 óta számtalanszor folyamodott érte. "A szabályozással kapcsolatos vitákban is ez volt szinte az egyetlen pont, amelyben az összes fél egyetértett: hogy a bábáknak legyen szakmakódjuk, ami alapján ÁNTSZ-engedély adható. Ezzel legalizálnák, elismernék a bábaságot külön szakmaként".

Szerinte nem az ő mulasztásuk, hogy a magyar kormányok mindmáig adósak a jogi háttér rendezésével.

A múlt héten történt, sajtóvisszhangot kiváltó esetről elmondta: ebben a konkrét esetben elvégezték a rutin beavatkozásnak minősülő elsősegélynyújtást, azaz infúziót kötöttek be, és a vérzést csillapítottuk, valamint értesítettük a mentőket. "Az, hogy valaki bármilyen orvos szükség esetén elsősegélyként vérzést csillapítson és infúziót kössön be, nem kuruzslás, hanem kötelesség. Ha nem kötöttük volna be az infúziót, akkor - jogosan - az elvárható gondosság elmulasztása miatt indíthatnának eljárást" - közölte.

Geréb Ágnes rögzítette: nem kórházellenes, azonban szerinte a rutin beavatkozások sok mindenről tehetnek.

Szerinte az otthonszülés egy szabad nő igényeiről szól. A szabályozásnak azt kellene rendeznie, hogy kik, milyen paraméterek alapján, milyen képzettséggel gyakorolhatják a bábaságot.

Úgy véli: azért nincs még ma sem szabályozás, mert "jelentős érdekellentétek alakultak ki, amelyeknek már nincs közük a nőkhöz és az újszülöttekhez. A tudás fala mögé rejtőzve, a biztonságra hivatkozva magukhoz ragadták a szülést a szaktekintélyek".

Hozzátette: biztató jel, hogy ettől a tanévtől kezdve a felsőfokú szülésznőképzőn már három féléven át tananyag lett az otthon szülés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását