2024. május 4. - Mónika, Flórián

Amerika komoly földrengésveszélyben

Geológusok szerint bármikor komoly, akár 7,4-es erősségű földrengés rázhatja meg az amerikai Utah államot, az anyagi kár a legrosszabb forgatókönyv szerint elérheti a 4,5 milliárd dollárt.
2009. szeptember 26. szombat 01:00 - HírExtra
A Utahon keresztülhúzódó, 386 kilométeres Wasatch-törésvonal miatt az államot évente mintegy 700 földrengés sújtja, ennek azonban mindössze két százaléka észlelhető. Mivel a főbb települések - Salt Lake City, Provo és Ogden - a törésvonal mentén terülnek el, egy erősebb földrengés jelentős anyagi károkat okozhat.

Egy napokban közzétett tanulmány szerint a legutóbbi jelentős, 6,5-7-es erősségű földrengés mintegy 500 évvel ezelőtt következett be a térségben. A tudósok korábban 800-1500 évvel ezelőttre tették a legutóbbi erős földmozgás időpontját.

A tanulmányból az is kiderül, hogy az utóbbi tízezer évben körülbelül 1500 évenként rengett meg a föld. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy előre tudnánk jelezni a földrengéseket, ehhez egyszerűen nem tudunk eleget a törésvonalak természetéről. Így továbbra is jelentős a kockázat" - összegzi a helyzetet Christopher DuRoss, a Utahi Geológiai Intézet tudósa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását