2024. május 7. - Gizella

Megkezdődtek a választások

Az utolsó percig tartó, izgalmas kampányhajrá után és a rivális politikai pártok közötti teljes patthelyzet közepette kezdődtek meg vasárnap reggel Németországban az országos parlamenti választások.
2009. szeptember 27. vasárnap 10:11 - HírExtra
A kereken 80 ezer választóhelyiséget vasárnap reggel 8 órakor nyitották meg, és este 18 óráig lehet szavazni. A második világháború utáni 17. Bundestag - azaz a parlamenti alsóház - összetételéről 62,2 millió szavazó dönt. A választásokon 27 párt összesen 3556 jelöltje indul, közülük a legfiatalabb 18, a legidősebb 90 éves. Hivatalosan 598 képviselő kerül megválasztásra, egyéni, illetve pártlistán, mégpedig fele-fele arányban.

A mandátumok száma azonban a német választási rendszer sajátosságaiból fakadóan ennél több lesz, a szavazás eredményeként ugyanis úgynevezett többletszavazatok (Überhangsmandat) is elosztásra kerülnek. Nagy a valószínűsége annak, hogy a többletszavazatok - a választások történetében nem először - sorsdöntőek lehetnek.

A választásokat meglehetősen csendes kampány előzte meg, amely csak a hajrában vált feszülté, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Németország ellen intézett, sorozatos fenyegetései, másrészt a gazdasági válságból való kiútkeresés kapcsán kirobbant vita miatt. Ez utóbbi mindenekelőtt arról szólt, hogy van-e lehetőség a konzervatívok és a liberálisok által ígért adócsökkentésre vagy pedig - a szociáldemokraták és a Baloldal álláspontja szerint - inkább a magas jövedelműek adóterheinek növelésére lenne szükség.

A választások előestéjén közzétett felmérések alapján szinte egyforma esélye van annak, hogy Németországban - Helmuth Kohl volt kancellár 16 évig tartó kormányzásának mintájára - konzervatív-liberális koalíció alakul, illetve, hogy hivatalban marad a jelenlegi nagykoalíció. A harmadik lehetőséget - jóval kisebb valószínűséggel - egy hármas kormányzati szövetség jelenti, az egyik nagy párt, továbbá a liberálisok és a Zöldek részvételével. Az viszont szinte bizonyos, hogy Németország első női - és egyben keletnémet - kancellárja, az 55 esztendős konzervatív Angela Merkel újabb négy évre kancellár marad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását