2024. május 16. - Mózes, Botond

Kósa nagyott hibázott az MSZP szerint

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere nem tett meg mindent a lakosság egészségének megóvásáért, mert nem rendelt el szmogriadót, amikor a városában január 9-e és 11-e között, három egymást követő napon haladta meg a légszennyezettség az egészségügyi határértéket.
2009. szeptember 28. hétfő 14:09 - HírExtra
Az "Így kormányoztok ti" című sajtótájékoztató sorozatának 12. részében a politikus kijelentette, hogy a polgármesternek tudnia kellett, hogy szmog esetén sokak egészsége van veszélynek kitéve, de ő nem tette meg a megfelelő lépéseket, "ehelyett beleszagolt a levegőbe", és azt mondta, nincs itt semmi szükség intézkedésre.

A sajtótájékoztatón részt vett az MSZP debreceni frakcióvezetője, Zsíros Zsolt, aki arról beszélt, hogy az ügyben azt a választ kapták, hogy nem történt mulasztás. Közölte, hogy ezt követően a jövő nemzedékek ombudsmanjához fordultak, aki megállapította, hogy a szálló por az adott időszakban meghaladta az egészségügyi határértéket. A vélemény szerint egy ilyen helyzetben szmogriadót kell elrendelni, és meg kell tenni a szükséges lépéseket.

Zsíros Zsolt azt mondta, hogy a polgármester csupán egy munkacsoportot hívott össze január 12-én. Hozzátette, hogy a szocialisták kérdésére a polgármester akkor azt mondta, hogy az előrejelzések szerint azon a napon már csökkeni kellett a szennyezettségnek. A frakcióvezető szerint az ombudsman megállapította, hogy Kósa Lajos közlése ellentmondott a meteorológiai előrejelzéseknek. Megjegyezte, hogy csak a szerencsének köszönhető, hogy aznap mégis javultak az értékek.

Szabó Zoltán úgy fogalmazott, lehetséges, hogy Kósa Lajos tisztában volt a helyzettel, de a "a PR-ra összpontosítva" fontosabbnak tartotta, hogy ne jelenjenek meg rossz hírek a városban és a városról.

Kijelentette, hogy "ilyen mértékű felelőtlenséget hazánkban utoljára a pártállami vezetés tanúsított, amikor késedelmesen és hiányosan tájékoztatta a polgárokat a csernobili tragédiáról és annak lehetséges egészségügyi következményeiről". Véleménye szerint ez arra utal, hogy ha a H1N1-vírus a Fidesz kormányzása alatt jelent volna meg, akkor "nemhogy a tömeges védőoltások nem kezdődhetnének meg a jövő héten, de a kormány még a világjárvány létét is letagadná".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását