2024. május 18. - Erik, Alexandra

Gyilkos katicabogarak Magyarországon

Szaporább, falánkabb és ellenállóbb a hazánkban élő őshonos katicabogaraknál az a faj, amelyet Békés megyében most először sikerült azonosítani.
2009. szeptember 29. kedd 10:06 - HírExtra
A megyei növényvédelem által talált bogár a levéltetvek mellett a hazai rokonfajok egyedeit is megeszi. A már beazonosított faj az őshonos katicák távol-keleti rokona, amely valószínűleg természetes úton érkezett Magyarországra. A katicák csúcsragadozójaként számon tartott harlekinkatica bizonyítottan ellensége a hétpettyes, a kétpettyes és a tizennégy pettyes bogárnak. Magyarországi megjelenésével ennek a három fajnak a megritkulásával mindenképpen számolni kell.

A sokszínű ázsiai katicafajt egyébként évek óta alkalmazzák kiváló eredménnyel biológiai védekezésként a levéltetvek ellen, mivel rendkívül hatékonyan irtják azokat. Észak-Amerikába és Európába is ezért telepítették őket. Amerikában 1988 óta alkalmazzák tömegesen a "harlekineket", és mára a kontinens leggyakoribb katicafajává vált. Ha elfogy a fő táplálékuknak számtó levéltetű, akkor más katicák lárváit, de hernyókat, atkákat, sőt édes gyümölcsöket is fogyasztanak, emberre azonban nem veszélyesek - olvasható a Békés Megyei Hírlap keddi számában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását