2024. május 5. - Györgyi

Európa kulturális ajánlata októberre

XIV. Lajos újra "életre kel" versailles-i kastélyában a francia uralkodó életét bemutató kiállításon, a fado királynője, Amalia Rodrigues ismét hallatja hangját Lisszabonban és 80 év óta most először új album jelenik meg Micimackó kalandjaival. Íme néhány Európa októberi kulturális ajánlatából.
2009. október 3. szombat 17:58 - HírExtra
Frankfurtban megnyílik a 61. könyvvásár, amely október 14. és 18. között várja a látogatókat, a díszvendég Kína lesz. Hozzávetőleg 7000 kiállítót várnak mintegy száz országból.

Münchenben Aj Vej-vej (Ai Weiwei), az egyik legvitatottabb kínai képzőművész mutatja be művészetét október 12-től január 17-ig a So Sorry című kiállításon, amelyen szó van Adolf Hitlerről, a mai világról, Kínáról és a szecsuani földrengésről is. A kínai rendőröktől kapott ütlegek utáni németországi orvosi kezelésekről blogjában beszámolva a művész saját magát is kiállítja.

A 47. Bécsi Nemzetközi Filmfesztivál, a "Viennale" október 22-től november 4-ig a világ minden részéből érkezett, több mint 300 játék-, dokumentum- és rövidfilmmel várja az érdeklődőket. A fesztiválon külön tisztelegnek Tilda Swinton brit színésznő előtt, aki 2008-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat kapta a Michael Clayton című amerikai filmben nyújtott alakításáért.

Bécsben és Linzben az osztrák külügyminisztérium védnöksége alatt 15 ország 17 költője találkozik október 5. és 7. között az Európai Költészeti Fesztiválon. A felolvasásokat a bécsi Literaturhausban, illetve Linzben, Európa egyik idei kulturális fővárosában tartják. Ebből az alkalomból a fesztiválon bemutatott valamennyi költeményt közös antológiában jelentetik meg németül, illetve a szerző anyanyelvén.
A brüsszeli Szépművészetek Palotájában a 40. Europalia kulturális fesztiválon a régi és a mai Kínának szentelt kiállítások, zenei, opera-, táncprogramok és előadások várják október 8-tól február 14-ig az érdeklődőket.

Koppenhágában a Statens Művészeti Múzeumban Nature Strikes Back (A természet visszavág) címmel az ember és a természet kapcsolatát a művészeten keresztül bemutató kiállítás nyílik október 10-én, a dán fővárosban december 7-én kezdődő nemzetközi klímakonferencia kapcsán. A tárlat március 7-ig látogatható.

A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban Henri Fantin-Latour (1836-1904) francia festőnek szentelt kiállítás nyílik: a mintegy hetven kiállított műalkotás - közöttük nagy mesterek képeinek másolatai, megdöbbentő realista csendéletek, képmások, zenei és költői allegóriák - január 10-ig látható.

A madridi Galeria Cayon restrospektív kiállítást rendez Victor Vasarely (1906-1997), az op art mesterének mintegy 15 alkotásából, a Visszapillantás című tárlat a festő 1948 és 1981 között készült műveiből válogat.

Párizsban a Kind of Blue című remekműve felvételének 50. évfordulóján Miles Davis (1926-1991) amerikai jazzlegendáról emlékeznek meg a Zene Múzeumban. Az október 16. és január 17. között látható, We Want Miles című retrospektív kiállítás bemutatja a zenész pályafutását East St. Louisban (Illionis) államban eltöltött gyermekkorától az utolsó retrospektív koncertig, amelyet röviddel halála előtt adott ugyanitt, a párizsi La Villette-ben.

XIV. Lajos, a király és az ember címmel nyílik meg a Párizs melletti versailles-i királyi kastélyban az első nagy kiállítás az államférfiról és személyes ízléséről. A több mint 300 kiállított tárgy segítségével megismerhetjük a Napkirályként is emlegetett uralkodót, de a szenvedélyes művészetbarátot is. A kiállítás október 20-tól február 7-ig látható.
A nemzetközi modern és kortárs művészetet bemutató londoni Tate Modern múzeumban január 17-ig Pop Life: Art in a Material Word (Pop élet: művészet egy anyagi világban) címen látható kiállítás, amely elsősorban Andy Warhol életművére összpontosít, de azt is bemutatja, hogyan használták fel a médiát saját védjegyük előállítására a művészek, közöttük Tracey Emin, Jeff Koons, Damien Hirst és Keith Haring.

A londoni Victoria and Albert Museum India ősi művészetét mutatja be a Maharadzsák: az indiai királyi udvarok pompája című tárlattal. A kiállításon több mint 250 tárgy látható, közöttük számosat első ízben kölcsönöztek ki az indiai udvari gyűjteményekből. A kiállítás október 10. és január 17. között látogatható.

Michael Jackson: a hivatalos kiállítás című tárlattal tisztelegnek a londoni O2 arénában október 28-tól három hónapon át a június végén elhunyt popsztár előtt.

A római Borghese Galériában két, azonos művészi eszmét követő festő, Caravaggio (1571-1610) és Francis Bacon (1909-1992) műveit mutatja be egy a maga nemében egyedülálló kiállítás, összehasonlítva a két "elátkozott művész" életművét.
Az amsterdami Van Gogh Múzeumban Vincent Van Gogh ritkán látható 120 levele várja az érdeklődőket október 9-től három hónapon át.

Lisszabon két múzeumában is kiállítást szerveznek a fado királynője, Amelia Rodrigues halálának 10. évfordulója alkalmából. Az Amália, egy független szív című tárlat, amely személyes tárgyai és kortárs művészek alkotásai segítségével mutatja be az énekesnő életútját, egyidejűleg az elektromosság múzeumában és a Berardo múzeumban látható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását