2024. május 12. - Pongrác

Lőfegyverek pengeélen

Míg az Egyesült Államokban minden felnőttre jut egy lőfegyver, hazánkban teljesen más a helyzet. A jogszabályok mindenütt más teret hagynak a használatnak. Hogy mi lenne az etikus, nehéz eldönteni. De azért próbáljuk meg!
2009. október 5. hétfő 08:09 - Kanizsai Ádám

Az éles fegyverek kisöccsei

Hazánkban önvédelemre 2004-től már a flóbertet, azaz a gázpisztolyt is csak bizonyos feltételek mellett lehet használni. Korábban ezt bárki, engedély nélkül megtehette.

„Az úgyneveztt flóbertek a 2004-es jogszabályozással szintén bekerültek az engedélyköteles lőfegyver kategóriába. Ebből a típusú fegyverből úgy gondolom olyan sok nincs az állampolgároknál, annál is inkább, mert a használatuk kifejezetten céllövészetre van korlátozva. A gáz-riasztó fegyverek önvédelmi használata azonban viszonylag magasabb számú. Itt is volt egy jogszabályi változás, ennek a lényege alapvetően az, hogy ezek a fegyverek megvásárlása, birtoklása nem engedélyköteles. Akkor szükséges a rendőrhatóságtól engedély, ha a fegyvert önvédelmi céllal szeretné az ember viselni.”

Gáz-riasztó fegyverek csövét szilárd lövedék nem hagyhatja el. A csőben egy úgynevezett „akasztót” helyeznek el, ami egy keresztbe elhelyezett fémlap, így képtelenség, hogy szilárd test hagyja el a fegyvert. A másik biztosíték, hogy a fegyver alapanyaga spiráter. Ez az acélnál sokkal gyengébb, így nem lépnek fel olyan erők a használat közben.
Magyarországon az önvédelmi célú marokfegyereket „kifejezetten önvédelmi célra, tehát jogos védelem, végszükség esetén” lehet használni.

Hazánkban többszázezer fegyver van a lakosság körében, de a döntő részét sport- és vadászati célokra használják.

Önvédelmi eszkösz, vagy veszélyforrás?


Amerikában most készült egy kutatás a lőfegyver tartás és a fegyveres bűncselekmények kapcsolatát illetően. A tanulmányból kiderül, hogy az a személy, aki rendelkezik fegyverrel 4,5-szer nagyobb esélye van, hogy lelövik. A vizsgálat a napokban jelent meg az American Journal of Public Health novemberi, előre nyomtatott számában.

A tanulmány szerzője, Charles C. Branas Phd, egyetemi docens elmondta, hogy „végre lehull a lepel a vitáról, hogy a magán célból tartott fegyver veszélyforrás, vagy a megfelelő védelem eszköze”. A philadelphiai kutatás előbbit bizonyította be. A vizsgálat riasztó eredményeket hozott: minden nap öt ember esett golyó áldozatául, ezek közül egy meg is halt.

Az Egyesült Államokban minden felnőttre jut egy fegyver, ezért a kutatók szerint több energiát kell fordítani a kutatásokra és csökkenteni a lakosságnál található fegyverek számát. Így egészségesebb életet lehetne élni és a közbiztosnág is nagyobb lenne. Az eredmények arra hivatottak, hogy befolyásolja a jogi körülményeket a fegyvertartással kapcsolatban.

Pozsvai elmondta, hogy a magyar és a tengerentúli helyzet összehasonlíthatatlan, teljesen más múltja van a jogi szabályozásnak a kérdéskörben.

Mégis a kutatás bebizonyítja, hogy az erőszak erőszakot szül. Az USA-ban rengetegen halnak meg fegyveres bűntények következményeként. Az ehhez hasonló kutatások hozzájárulhatnak, hogy egy magasabb morál bontakozzon ki, még akkor is, ha ehhez jogi feltételek szükségesek. A túlzott liberalizmus ebben az esetben – ahogy a tények is igazolják – nem mutat jó példát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását