2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gogol Háztűznézője Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház Gogol Háztűznéző című vígjátékát az évad első prózai premierjeként pénteken mutatja be Juronics Tamás rendezésében a Kisszínházban.
2009. október 7. szerda 18:41 - HírExtra
Bár házasságszerző nők már nem segítik a frigyek létrejöttét, Gogol Háztűznézője ma is aktuális, hiszen a változástól való félelem az emberekben talán erősebb, mint másfél évszázada - mondta Juronics Tamás a darab próbáinak szünetében szerdán újságíróknak.
Kultúrkörünkben már nem jellemző, hogy gazdasági okok miatt köttetnek a házasságok, a világnak azonban még ma is vannak olyan részei, ahol ez a jellemző. A darab nem csak erről szól: Gogol ferde tükröt tart elénk, és az előadás alatt saját kisszerűségünkön, félelmeinken tudunk nevetni - fogalmazott a Kossuth-díjas művész.

A rendező kitért arra, hogy az orosz író humora nem az egyszerű nevetés lehetőségét kínálja a közönségnek, nem a szituációk eredményezik a vígjátéki hatást, hanem a karakterek néhol szélsőséges ábrázolása és ütköztetése. A figurák szinte a bohóc szomorúságát, nyomorúságát és egyben vidámságát tudják adni, és ebből a kettőségből alakul ki, ami számunkra kacagtató.

A produkciót Juronics Tamás néhány éve Kecskeméten már színpadra állította; a több mint kéttucatnyi előadást a közönség akkor élvezte és szerette. A darab koncepciója nem változott, és sok színész ugyanazt a szerepet játssza. A szegedi bemutató lehetőséget ad újabb részletek, finomságok felfedezésére, és ettől még színesebb, még jobb lett az előadás - vélekedett a rendező.

Az egyre több prózai darabot rendező táncművész elmondta, hogy a jeleneteket a kompozíció és a koreográfia szempontjából is megtervezte. Ez néha könnyebbség, de egyben nehézség is a színészeknek, hiszen egy merevebb formában kell megtalálniuk saját karakterüket - tette hozzá Juronics Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását