2024. május 5. - Györgyi

Sok tökfej lesz szombaton az Őrségben

Tökből készült bábokkal, terményekkel feldíszített porták várják a szombati tökszüretre és -fesztiválra érkező vendégeket az őrségi falvakban szombaton.
2009. október 9. péntek 18:59 - HírExtra
Az októberi tökszüreten a térség néprajzi, gasztronómia hagyományait idézik fel. Az Őrségben 80-90 esztendeje kezdődött az olajtök termesztése. Magjából tökmagütéssel nyerték ki a térség "fekete aranyának" számító tökmagolajat. Az olaj főzésre ugyan nem alkalmas, de kiváló, vitaminokban, ásványokban gazdag alapanyag a saláták ízesítésére - mondta el az MTI-nek Babucs Bernadett rendezvényszervező, a Régiófókusz Nonprofit Kft. munkatársa.

A fesztivál központja az Őrségi Nemzeti Park területén, Őriszentpéteren lesz, de a térség szinte minden települése csatlakozott a programokhoz. Nagyrákoson már a fesztivál előestéjén megkezdődik a tökmagköpesztés. Az olajütést Szalafőn, a Jakosa portán egy néprajzilag is hiteles, hatvan esztendővel ezelőtt készült olajprésben végzik el. A Pityerszeri Néprajzi Műemlékegyüttes a tökmagpirítást, a magyarszombatfaiak pedig a hagyományos fazekasságot mutatják be. Elkészítenek számos gasztronómiai különlegességet is; Veleméren bográcsos-, Kondorfán pedig tökkel készült ételekkel várják a vendégeket.

A fesztiválon néptánc-, népzenei csoportok lépnek fel, képzőművészeti népi kézművességet bemutató kiállítások nyílnak, töktermesztőknek és -feldolgozóknak tartanak szakmai fórumokat.

Lesznek "tökös-versenyek" is - közölte Babucs Bernadett. Tökkirálynak választják meg azt a gazdát, aki a legnagyobb, legérdekesebb alakú vagy legszebb terményt mutatja be a zsűrinek, a töklökőverseny győztese pedig az lesz, aki legmesszebbre tudja elhajítani a tököt.

A fesztivál az esti töklámpás felvonulással, táncházzal zárul. A rendezők több ezer látogatóra számítanak. Az elmúlt években 10 ezer fölötti vendég volt a tökfesztivál hetében az Őrségben, 40 százalékuk a régión kívülről, távoli nagyvárosokból érkezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását