2024. május 12. - Pongrác

Miskolc aláírta

Együttműködési megállapodást kötött Miskolc és a franciaországi Valenciennes; a két város sorsa és helyzete nagyon sok hasonlóságot mutat, a kilábalás felé vezető fejlesztési útvonalak megválasztása is szinte ugyanazokat az elemeket tartalmazza - tájékoztatta a miskolci önkormányzat szóvivője az MTI-t.
2009. október 10. szombat 16:21 - HírExtra
Veres László elmondta: az együttműködésről szóló dokumentumokat Miskolcon írta alá Káli Sándor Miskolc és Dominique Riquet, Valenciennes polgármestere.

Az együttműködés kiterjed a városok fenntartható fejlesztési politikájára, úgy a városrendezésre, a rehabilitációra, mint a szociális és gazdasági kísérő tevékenységekre, a városfejlesztésre, illetve a területfejlesztésre. Emellett kiemelt terület a szociális és társadalmi integráció, a szállítás, a közlekedés, az egyetemek közötti partnerkapcsolat és együttműködés kialakítása, a kultúra, valamint az önkormányzati igazgatás, az info-kommunikációs eszközök felhasználása.

A szóvivő rámutatott: közös pályázatokkal és projektekkel segítheti egymást a két település, az Európai Unió által biztosított lehetőségeket azon programok keretében vehetik igénybe, amelyek elfogadják és elősegítik a régiók közötti illetve határon átnyúló területekre vonatkozó közös és megosztott akciókat.

Ismertetése szerint a Franciaország északi részén elhelyezkedő Valenciennes, a XX. század hetvenes éveiben a nehézipar, kohászat, fémfeldolgozás, valamint a bányászat egyik meghatározó központja volt. A hagyományos ipari ágazatok összeomlásával az ott élő lakosságot a munkanélküliség és a társadalmi lecsúszás egymást erősítő hatásai sújtották.

A városból a fiatal és képzett lakosok elvándoroltak, a települést az épületállomány és a közterületek leromlása, Valenciennes központi területein található hatalmas elhagyott iparterületek és az egészségtelen lakások számának növekedése jellemezte.

Ebből a reménytelennek látszó helyzetből Valenciennes mintegy 10-15 év alatt figyelemreméltó eredménnyel kilábalt: összehangolt városfejlesztési stratégiát készített, amelyben az állami forrásokat kiegészítve a helyi és az európai uniós forrásokkal megvalósította és folyamatosan megvalósítja a kitűzött célok elérését.

"Miskolc és Valenciennes városok sorsa és helyzete nagyon sok hasonlóságot mutat, a kilábalás felé vezető fontosabb fejlesztési útvonalak megválasztása is szinte ugyanazokat az elemeket tartalmazza, ezért fontos az együttműködés, a tapasztalatcsere" - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását