2024. május 14. - Bonifác

Viharkárok összefoglaló

Országszerte már több mint félezer riasztás érkezett a tűzoltókhoz a viharos szél miatt; a legtöbb helyen fákat döntött ki a vihar, több megyében áramkimaradások vannak; az erős szél a közlekedést is nehezíti; az Országos Meteorológiai Szolgálat narancsszínű figyelmeztetést adott ki az ország egész területére.
2009. október 13. kedd 13:20 - HírExtra
Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: eddig összesen 563 riasztás érkezett a tűzoltókhoz, 495-ször a kidőlt fák, leszakadt ágak okozta akadályokat kellett eltávolítaniuk, 61-szer pedig kisebb épületkárokhoz vonultak ki. Előfordult az is, hogy az 51-es főúton két kilométeren belül ugyanahhoz a kamionhoz kétszer is ki kellett menniük, mert a szél egymás után kétszer is felborította. Debrecenben pedig egy piacot kellett kiüríteni, mert megrongálódott a gépház tetőszerkezetet. Mint mondta: nem súlyosak a károk, csak sok a bejelentés, ezért a tűzoltók várhatóan egész nap folytatják a viharkárok helyreállítását.

Fákat döntött ki a viharos szél Vas megyében, a tűzoltók szinte egész éjjel dolgoztak. Éjféltől folyamatosan érkeztek a riasztások a megye több pontjáról néha egyszerre. Szombathelyről, Körmend környékéről, Sárvárról és Acsádról is érkezett bejelentés, a fák általában az útra dőltek, de az elektromos hálózatban, házak tetejében, vagy gépkocsikban esett károkról eddig nem érkezett jelzés.

Zalában és Somogy megyében is több helyen okozott problémákat a viharos szél, amely fákat, villanyoszlopokat döntött ki. Gyékényesen fa dőlt a sínekre, emiatt egy ideig állt a vasúti forgalom, a közúti közlekedésben azonban nincs fennakadás, bár több esetben útra dőlt fák eltávolításához is hívták a tűzoltókat.

A legnagyobb kárt Kaposváron okozta a viharos erejű szél, az egyik városrészben villanyvezetéket szakított le egy kidőlt fa. A szakemberek már dolgoznak a helyreállításon. Az elmúlt órákban félszáz bejelentést kaptak, mintegy 70 tűzoltó dolgozik a megye különböző részein, azaz a teljes szolgálatban lévő állomány a károk felszámolásán dolgozik.

Zalában és Somogy megyében mintegy ötezer fogyasztónál volt áramkimaradás a reggeli órákban a viharos szél miatt. Zalában 2600, Somogyban pedig 2400 fogyasztó érintett az üzemzavarok miatt, például Bucsuszentlászló, Hahót, Berzence, Háromfa térségében. A leszakadó és vezetékekre dőlő fák, ágak és a viharos szél miatt keletkezett üzemzavarok elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakembereik.

Éjfél óta folyamatosan vonulnak a tűzoltók Zala megyében, ahol a reggeli órákig már több mint 30 bejelentés érkezett a viharos szélben kidőlt fák miatt. Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa térségéből jelezték legtöbben, hogy forgalmi akadályokat képeznek a nagy méretű leszakadt ágak és kidőlt fák, amelyek néhány helyen utakat is eltorlaszoltak.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is fákat döntött ki a szél a szélvihar tűzfalat és állványzatot is megbontott. Többségében az útra dőlt fák eltávolításához kérik a tűzoltók segítségét, de épületeket is megrongált az erős szél: Kemecsén egy tűzfal dőlt meg, Nyíregyháza belvárosában pedig egy épület állványzata szakadt le. Személyi sérülés egyik esetben sem történt. A vidéki települések közül Újfehértó, Szakoly és Nagykálló környékéről érkezik a legtöbb riasztás, ezeken a helyeken áramkimaradások is vannak.
A viharos szél Győr-Moson-Sopron megye több pontján fákat döntött ki, sőt Sopronban egy társasház kéményét is kikezdte. Lövőn pedig a templomtető bádogszerkezetében tett kárt. Brennbergbányán 551 fogyasztó maradt áram nélkül Győr megyében. Az áramkimaradást vezetékszakadás okozta, mivel több helyen kidőlt fák zuhantak a vezetékekre.

Hatvan kilométer/órás sebességkorlátozást kellett bevezetni az erős széllökések miatt a Balaton déli partján, a Tapolca - Székesfehérvár - Budapest vonalon, és a Budapest - Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza - Záhony vonalon Hajdúszoboszló és Karcag között - tudatta a Mávinform. Mindkét vonalon 10-25 perces késések várhatóak. Műszaki hibák miatt 30-50 percet késnek az elővárosi vonatok a vecsési vonalon. 11 órától már Hegyeshalom és Rajka között is 60 kilométer/órás, míg Bicske és Biatorbágy közt 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben.

A viharos szél miatt kedden narancsszínű figyelmeztető jelzést adott ki az ország egész területére az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).Az OMSZ honlapjára feltett közlemény szerint az északnyugati szelet többfelé viharos (60-90 kilométer/órás) széllökések kísérik. Elsősorban a Dunántúlon (az éjszakai óráktól), északkeleten, illetve a Tiszántúlon (a hajnali, reggeli óráktól) 90 kilométer/órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak a déli órákig. Néhol 100-105 kilométer/órás széllökés is lehet. A kedd déli órákig délkeleten, illetve a Tiszántúlon nagyobb területen 30 millimétert meghaladó csapadékmennyiség hullhat. Az éjszakai óráktól az Északi-középhegység magasabban fekvő részein hózápor, illetve havazás is lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását