2024. május 17. - Paszkál

Szanyi tájékozódna az áramáremelésről

Az MSZP-frakció szakpolitikusai részletes tájékoztatást kérnek a Magyar Energia Hivataltól, mi indokolja a november elsejei áramáremelést - mondta Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-nek.
2009. október 15. csütörtök 17:20 - HírExtra
A hivatal honlapján csütörtökön megjelent a villamos energia egyetemes szolgáltatók november 1-jére vonatkozó árkérelmeiről szóló dokumentum, amely azt tartalmazza: az E.ON 6,2 százalékkal, a Démász 3,9 százalékkal, az Émász 1,3 százalékkal, míg az Elmű 2,4 százalékkal emelné az áram árát.

A szolgáltatók az áremelést az év eddig eltelt időszakában érvényesülő árrés jogszabályban meghatározottnál alacsonyabb szintjével és az átlagosnál jóval drágább kötelező átvételű villamos energia beszerzés vártnál magasabb részarányával indokolták.

Szanyi Tibor - aki a fideszes László Tamás csütörtöki sajtótájékoztatójára reagált - elmondta, további tájékoztatást kérnek az energia hivataltól. A képviselő nem fogadja el azt az indoklást, hogy nagyon megnövekedett a kötelező átvételben érintett zöldenergia aránya.

Utalt arra, hogy év közben már 18 százalékra csökkentették a távfűtés általános forgalmi adóját, év közben, a hatályban lévő költségvetés mellett, ennél nagyobbat lépni nem lehetett.

Hozzátette: jövőre viszont öt százalékra csökken a távhő áfája.Szavai szerint a Fidesz a demagógiában már valóban nagyon hatékony, de valódi és átgondolt javaslatok tekintetében sokat kell fejlődnie.

László Tamás, a Fidesz képviselője csütörtökön azt mondta: a Fidesz szerint a teljes energiaár-képzési folyamatot át kell tekinteni, meg kell reformálni, és azokat a "ködösítéseket", amelyekhez a kormány is asszisztál, felül kell bírálni.

Emlékeztetett: az elektromos energia árának júliusi emelésekor az áfa emelésére hivatkoztak. Azonban míg az áfát öt százalékkal emelték, addig az elektromos energia ára 7,5 százalékkal növekedett - tette hozzá. Mint fogalmazott, a rezsiszámlák hónapról hónapra nőnek, egyre többet kell fizetniük a családoknak, és erre jön a "feketeleves", miszerint november 1-jétől tovább fog nőni a villany ára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását