2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Érdekel valakit ez a kicsike országocska?

Bajnai Gordon meglepődött, hogy milyen jól sikerült az első fél éve. A Fidesz szerint elveszítette ítélőképességét, és csak értelmetlen megszorításokat tett. Kinek higgyünk? Mindketten átvernek minket? Avagy mi a valóság?
2009. október 16. péntek 12:49 - Pénzes Dávid
Egy halk ordítást csak: MIÉRT?! Miért kell Bajnai Gordonnak így felmagasztalnia magát és miért kell a Fidesznek erre demagógiával válaszolnia?! Hiába takarodott el Gyurcsány a színről, még mindig ugyanolyan mélységben jár a politikai párbeszéd színvonala.

Egy csodálkozó kormányfő

Bajnai önelemző nyilatkozata
Be kell valljam, nem számítottam ilyen gyors előrehaladásra, ilyen gyors eredményekre. A meghozott intézkedések között sok olyan van, amelyek jellemzően csak később fordulnak termőre, lassabban mutatkoznak meg az eredményeik, de azt tapasztalom, hogy hamarabb sikerült visszaszereznünk a bizalmat és messzebbre jutottunk a válságból kivezető úton, mint azt fél éve reméltem.
Éppen fél éve kormányoz Bajnai Gordon, s ennek apropóján remekül előadta magát. A Gyurcsány-kormány miniszteréből avanzsált kormányfő elmondta, egészen meglepődött, hogy fél év alatt ennyi mindent elérhet az ország (érts: meglepődött magán, hogy ő milyen rohadt ügyes).

És persze jönnek szép hosszú sorokban a pozitív példák: erősebb a nemzeti valuta, 1,7 millió devizahitelesnek könnyebb a törlesztés, a külföldi befektetőkben megnövekedett bizalom stb. Jellemző egy gazdasági szakemberre, hogy képes pusztán a számokat nézni - ilyen az egész költségvetésünk is. Az emberek lényegtelenek a számok a fontosak.

A való


Menne csak el jól fésült vezetőnk Szabolcsba, Baranyába, Békésbe (de nagyjából bárhova), ahol a munkanélküliség az elmúlt egy év alatt megduplázódott, és adja elő ott magát. Persze ne essünk a fideszes demagógiába. Igaza van abban, hogy negyven forinttal erősebb magyar fizetőeszköz, de ehhez tudnunk kell azt is, hogy a forint egy aprócska ország zsugorodó gazdaságának a pénze, és mint ilyen kedvelt játékszere a valutaspekulánsoknak. Köhintenek egyet és máris gyengül vagy erősödik a mi szeretett fizetőeszközünk. Ez rendkívül relatív és nehezen értékelhető mutatója Bajnai kormányzásának.

A devizahitelesek éppen ezért nem nyugodhatnak meg. Még ha jelenleg éppen jobban is járnak - Bajnai kedvencét idézve - ez nem „kőbe vésett” a jövőre nézve. Ráadásul a bankok profithajhászó, és sokszor erkölcstelen magatartását ismerve hiába csökken az árfolyam, addig trükköznek, míg a törlesztő részlet alig változik. Nem beszélve arról, hogy a munkahelyek megszűnése miatt még így is nagy azoknak a száma, akik nem tudják fizetni a hitelüket. A krízisalap pedig láthatóan nem sokat segít.

A befektetői bizalomnak meg lehet is örülni meg nem is. Ugyanis éppen ők azok, akik úgy szipkázzák el az országból a pénzeket, ahogy nem szégyellik. A gazdasági válság óta 2000 milliárd forintot vittek ki az országból! Az is tény, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő távfűtőcégek sokkal olcsóbban szolgáltatják az energiát, mint a külföldiek.

Az persze nem kérdés, hogy az országnak az a jó, ha a külföldi gazdasági szervezetek (hitelintézetek, gazdasági elemző központok, hitelminősítők, stb.) nagyobb bizalommal vannak hazánk iránt. Az állampapírokat csak akkor tudjuk jól értékesíteni a piacon, ha ez a bizalom nagy. Mégis óvatosan kell ezzel a befektetői bizalommal bánni, hiszen ők is csak számokat néznek, nem pedig a társadalom valós állapotát.

Erre jött a másik oldal

Szijjártó replikája
A korrupció, a lopás folytatódott, össze is omlott a súlya alatt a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció. Mindezt Bajnai Gordon megtetézi egy életveszélyes költségvetéssel: 1,8 milliárd forintot von el a tűzoltóságtól, a mentéstől 400 millió forintot, a rákbetegek szervezeteinek nem adnak támogatást 2010-ben. A vasúttól 40 milliárd forintot vonnak el, bezárnak több vasútvonalat. 55 milliárd forinttal kevesebb jut fűtéstámogatásra, a nyugdíjasoktól pedig újabb 80 milliárdot vesznek el. És ez csak néhány példa. Bajnai Gordon sürgősen vonja vissza a költségvetést, és végre álljon félre a változás útjából!
A Fidesz mindezekre Szijjártó Pétert küldte harcba, hogy keményen odamondjon. Ilyenekkel például: „Bajnai Gordon elveszítette józan ítélőképességét. Fél éves ténykedése a gyurcsányi politika egyenes folytatása, hazugságokkal, trükközésekkel, értelmetlen, felesleges megszorításokkal.”

Sírni volna kedve az embernek. No, nem azért mert igazat ad neki, hanem mert minden jel szerint ezek fogják az ország vezetését átvenni. Mert kedves Szijjártó Péter, pontosan ön is tudja, hogy ha nincsenek a megszorítások, akkor most kiskanállal kapargatna össze minket az unió, annyira becsődöltünk volna, és persze egy fillért sem kaptunk volna az IMF-től.

Tény, hogy a munkanélküliség nemsokára átlépi a 10 százalékot, ám be kellene látnia az ellenzék vezető pártjának, hogy ez jóval nagyobb lenne, ha nem keménykedett volna a Bajnai-kormány ennyire. Sajnos kénytelen volt megtenni olyan intézkedéseket, amik visszarántották a szakadék széléről az országot. Mindezt tette úgy, hogy nem foglalkozott a választással (nem kezdett el osztogatni a költségvetésben), kizárólag az egyensúly visszaállítására koncentrált.

Ha őszinték a vezetők

Bajnainak el kellett volna mondania a valós helyzetet. Ha van benne egy kis kurázsi, akkor kiáll, és közli milyen negatívumok történtek, hova süllyedt az ország gazdasága és társadalma az előző kormányok és a válság hibájából. Elmondja, hogy képtelen megregulázni a vérszívó bankokat, akik a gazdaság vérkeringését adják; hogy nincsen esély az egészségügy reformjára, mert nincsen megfelelő szakembere a pártnak és az ellenzékkel képtelen együttműködni; hogy rossz döntés az önkormányzatoktól elvont 120 milliárd, de a teljes átalakításhoz kétharmados törvény kellene, ami álom csupán; hogy tudja hogy nincsen semmiféle társadalmi felhatalmazás és összhang a döntései mögött, de valakik úgy döntöttek, hogy neki kell megcsinálni, hát most megcsinálja. Ennyi.

A Fidesz meg ne vagdalkozzon, hanem mondja meg, hogy miért nem képesek még kormányváltás előtt összeülni a szocialistákkal, és elkezdeni az önkormányzat, az adó- és nyugdíjrendszer, az egészségügy, és az oktatás, vagy éppen a Polgári törvénykönyv átfogó reformját?

Ha valóban az országért dolgoznának, akkor Bajnai félévértékelője után nemcsak szidnák, de elismernék az eddigi tevékenységét - mert olyan nincs, hogy valaki csak rosszat tesz, mégis elégedettek a külföldi gazdasági szereplők. Ha pedig elismerem az ellenfelemet, az azt jelenti, van bennem erkölcsi tartás. Ha elismerem az ő tevékenységét, akkor könnyebben tudok vele együttműködni és ő is velem - az ország érdekéért. Ha egyáltalán van itt még valaki, akit az ország érdeke foglalkoztat…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Imres
2009. október 17. 08:37
Jól sikerült?
Mihez képest?
Miért nevezhető sikernek az, ha még mindig növekszik a munkanélküliség és minden szinten további sarcokat hárítanak a népre?
Ne nézzék már hülyének az embert!
novaklaszlo56
2009. október 17. 02:20
...
"Hallja kendtek!
Se ide nem, se oda nem
Fütyöl a madárka, hanem
(Jobb felől üt) nekem fütyöl,
(Bal felől üt) s nekem fütyöl:
Elmehetnek."
...

(Arany János: A fülemile. Ennyi.)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását