2024. június 2. - Kármen, Anita

A Fidesz már hétfőn elfogadtatná törvénymódosítását

A Fidesz hétfőn a házbizottsági ülésen kezdeményezi, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltéréssel már aznap elfogadja azt a törvénymódosítást, amely elhárítja az akadályokat a Fővárosi Közgyűlés feloszlatása elől. A fővárosi önkormányzat és intézményei működtetéséről ötpárti egyeztetést tartanak hétfő délelőtt Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezésére.
2009. október 18. vasárnap 21:49 - HírExtra
Még ebben évben új önkormányzati választást lehetne kiírni Budapesten, ha az Országgyűlés rendkívüli eljárás keretében már hétfőn elfogadná azt a törvénymódosítást, amelyet a Fidesz szerdán nyújtott be azért, hogy a Fővárosi Közgyűlés mielőbb feloszlathassa magát - mondta Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt a közgyűlés mielőbbi feloszlatását szeretné elérni, mivel szerintük bebizonyosodott, hogy a fővárosi MSZP alkalmatlan és méltatlan Budapest irányítására, amely a csőd szélén áll.

A politikus emlékeztetett: a törvénymódosításra azért van szükség, mert a törvény értelmében a választásokat megelőző egy évben nincs lehetőség a testület feloszlatására. A Fidesz szerint ez mindössze egy adminisztratív akadály, amely elhárítható, amennyiben megvan hozzá a politikai szándék.

Répássy Róbert azt mondta, bízik benne, hogy a szocialista párt befejezi "azt a kétarcú politikát, hogy bár látszólag felmondták a koalíciót, de meg kívánják akadályozni, hogy a budapestiek dönthessenek az új városvezetésről. Amennyiben nem támogatják, akkor nyilvánvaló, hogy időhúzásra, újabb mutyikra és az SZDSZ-el folytatott alkudozásokra akarnak időt tartalékolni maguknak" - jegyezte meg, hozzátéve, ha már hétfőn elfogadnák a törvénymódosítást, még októberben feloszlathatná magát a közgyűlés és még ebben az évben új választást lehetne kiírni.

A fővárosi közgyűlés feloszlatásával kapcsolatban Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője egy vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta: támogatni fogják a Fidesz kezdeményezését, mert szerintük tarthatatlan, ami a főváros vezetésében történik.
Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője szerint Demszky Gábor főpolgármester ajánlata a Fidesznek arra, jelöljenek főpolgármester-helyettest, ha megvalósul, nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a város vezetését ezentúl hivatalosan is a Fidesz és az SZDSZ fogja ellátni koalícióban. A politikus vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte, Demszky Gábor szombaton nem mondott igazat, nem igaz, hogy nem egyeztettek a fővárosi cégek átláthatóságát növelő intézkedésekről szóló javaslataikról. "Olyannyira nem igaz, hogy személyesen állapodtam meg a főpolgármesterrel az ideiglenes bizottság felállításában, ő pedig személyesen vállalta azt a kötelezettséget, hogy az SZDSZ ezt megszavazza" - mondta.

Kijelentette: az sem igaz, hogy az igazgatóságok és felügyelőbizottságok hatásköréről nem tárgyaltak a koalíciós egyeztető tanács ülésén.

Szerinte nyilvánvaló, hogy a többi előterjesztésükről is tudott a főpolgármester. A szocialista frakció nevében a következő közgyűlésen ezért Steiner Pál ismét előterjeszti javaslataikat, és a felügyelőbizottságokból és igazgatóságokból visszahívják a tagjaikat. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes a sajtóértekezleten hangsúlyozta, a városban rendnek kell lennie, "nem lehet, hogy a Fidesz és az SZDSZ alkalmi koalíciójával el lehessen kerülni átfogó vizsgálatokat". Azért tette a javaslatát, mert több olyan gyanú merült fel, amelyek miatt átfogó vizsgálatra van szükség.

Kérdésre válaszolva Steiner Pál azt mondta: "agyrémnek" tartja Répássy Róbert Fidesz frakcióvezető-helyettes javaslatát, miszerint rendkívüli eljárás keretében már hétfőn elfogadhatnák azt a törvényjavaslatot, amelyet a Fidesz azért nyújtott be, hogy mihamarabb feloszlathassák a Fővárosi Közgyűlést. Szerinte a budapestiek négy évre adták ezt a mandátumot, amelyet nekik kötelességük kitölteni.

Az MSZP szerint Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjét "saját pártja leváltotta", hiszen egy ideje országos politikus nyilatkoznak a budapesti frakcióvezető helyett - mondta Nyakó István, a MSZP szóvivője az MTI-nek.

A szocialista politikus szerint ennek az "eltávolításnak" az az oka, hogy Tarlós István együttműködött az SZDSZ-szel és Demszky Gábor főpolgármesterrel, így szavazták le ugyanis azokat az MSZP-s kezdeményezéseket a fővárosi közgyűlésben, amelyek többi között a fővárosi cégek üzleti ügyeinek átláthatóságát célozták volna. A fővárosi ellenzéki politikus másik "bűne" - mondta Nyakó -, hogy támogatta volna a liberális főpolgármestert az MSZP koalícióból való távozása után.

A fővárosi önkormányzat és intézményei működtetéséről ötpárti egyeztetést tartanak hétfő délelőtt Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezésére. A frakcióvezetőket az SZDSZ-es városvezető azt követően hívta össze, hogy a szocialisták, akikkel a liberálisok már 15 éve irányítják a várost, kiléptek a koalícióból.

Demszky Gábor az MTI-nek azt mondta, kisebbségből konszenzusos kormányzásra készül. Ez azt jelenti, hogy valamennyi fontos, a Fővárosi Közgyűlés elé beterjesztendő javaslatát előbb egyeztetni kívánja a frakciókkal, és csak többségi támogatás mellett nyújtja be azokat a testület üléseire.

Az egyeztetésre meghívást kapott a közgyűlés öt frakciójának a vezetője: Steiner Pál szocialista, John Emese szabad demokrata, Tarlós István fideszes, Bagdy Gábor kereszténydemokrata és az MDF képviselőcsoportot vezető, ám független Hock Zoltán. (Hock Zoltánt júniusban Katona Kálmán képviselőtársával együtt kizártak a pártból. A Fidesz és a KDNP ugyan önálló frakcióként működnek, ám frakciószövetséget alkotnak a közgyűlésben.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását