2024. május 13. - Szervác, Imola

IMF: enyhül a hazai recesszió

Úgy tűnik, a mély magyarországi recesszió enyhülőben van, a gazdaság 2011-ben várhatóan ismét növekedni fog - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett jelentésében.
2009. október 20. kedd 18:47 - HírExtra
A gazdaság a várakozásoknak megfelelően erőteljesen zsugorodott 2009 első felében, de a jelek szerint a csökkenés enyhül - tartalmazza az IMF a tavaly novemberben nyújtott 16,7 milliárd dolláros hitelkeret harmadik, szeptemberi felülvizsgálati jelentése. A Valutaalap figyelmeztetett: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy szükség esetén további intézkedéseket hozzon a 2009-es és 2010-es államháztartási hiánycél tartásához.

A felülvizsgálat után Magyarország lehívhatta a készenléti hitelkeret újabb, 80 millió dolláros részletéhez, az IMF így már összesen 12,1 milliárd dollár hitelt nyújtott. A hitelprogram hatályát ezenkívül hat hónappal, 2010. október 5-ig, a választásokat követő átmeneti időszakra meghosszabbították.

A Valutaalap idén 6,7, jövőre 0,9 százalékos gazdasági visszaesést, 2011-ben azonban már 3,2, 2012-ben pedig 4,5 százalékos növekedés jósol.

Az IMF támogatja az októberben a magyar törvényhozásban beterjesztett 2010-es költségvetést, amely 3,8 százalékos hiánycélt jelöl meg. AZ IMF hangsúlyozta: a hiány 3 százalék alá szorítása 2011-ben újabb lépéseket fog igényelni, köztük a kiadások további csökkentésére lesz szükség.

A jelentés szerint Magyarország válságkezelő programja helyes irányba halad, a 2009-es, a GDP 3,9 százalékos hiánycéljával kapcsolatos kockázatok kezelésére kidolgozott terv megfelelő, de egy esetleges erőteljes negatív sokk a bevételek terén vagy a kiadásokkal kapcsolatos elcsúszások "gyors és erőteljes választ" igényelnének.

Az IMF kiemelte: a kockázatok kezelésében 2010-ben kulcsfontosságú lesz a költekezés szigorú ellenőrzése, valamint a költségvetési tartalék körültekintő felhasználása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását