2024. május 19. - Ivó, Milán

Internacionlális űrkutatás India segédletével

Az indiai űrügynökség szoros együttműködésben dolgozik tovább európai és egyesült államokbeli szervezetekkel. A Technológiai Biztosítási Megállapodás érvénybe lépésével egyre több nemzet csatlakozhat könnyedén az űrprogramokhoz.
2009. október 23. péntek 08:09 - Kanizsai Ádám
Kapcsolaterősítés

Az indiai ISRO űrügynökség még szorosabbá kívánja tenni kapcsolatait Európával és az Egyesült Államokkal. Az Indiai Űrkutatási Szervezet egyetértésre jutott az európai Arianespace-szel, a világ első kereskedelmi rakétaindításokkal foglalkozó vállalatával. Így az európai világűr konzorcium felbocsáthatná az indiaiak által üzembe helyezett kis felderítő műholdakat.

Az ISRO már régóta tartja a kapcsolatot az európai űrrepülőgép gyártó szervezettel, mely 1988 és 2007 között tizenkét műholdat bocsátott fel indiai szorgalmazásra. A jövőben egy nagyobb szonda felbocsátása van tervben, de az időpontot még nem véglegesítették, mondta G. Madhavan Nair, az ISRO elnöke.



A közeljövő

Arra a kérdésre, hogy mikor véglegesül a következő rakétaindítás az Arianespace-szel való együttműködésben, Nair azt a választ adta: „Még nem tudni, próbálunk még fejlesztéseket véghez vinni. A szervezet segítségét leginkább a nehéz műholdak feljuttatásakor tudjuk igénybe venni. Ha a hasznos teher több mint négy tonna, akkor tőlük függünk.”

Az elnök kitért arra is, hogy minden Arianspace által felkínált lehetőséget igyekszik megragadni. „Az Arianespace úgy fog velünk dolgozni, mint egy együttműködési ügynökség. Párbeszéd már több intézmény között folyik Európában. Talán még több lehetőségünk lesz rajtuk keresztül. Tehát a partnerség mindenképpen erősödni fog. A kis műholdak nem érdeklik őket, tehát ezeket vissza fogják utasítani” – mondta Nair.

Megállapodások

Az ISRO a nemrég lezajlott Technológiai Biztosítási Megállapodásra (TSA) hivatkozva több elindítási ajánlatot vár Európából és az Egyesült Államokból is.

A technológiai egyezmény keretében tárgyaltak arról is, hogy olyan űrhajókat is az űrbe bocsáthatnak, melyek európai, amerikai, vagy más akciók során már használt elemeket is tartalmazhatnak. Tehát erre is engedélyt kapnak a GLSV-től (indiai kilövőállomás).

Mielőtt a TSA az USA-val egyezségre jutott volna, nagyon fáradtságos és időigényes munka volt a különböző szervezetek együttműködése. „Most könnyebb lesz egyes országoknak csatlakoznia hozzánk. Ezzel növelhetjük a kilövések gyakoriságát és a külső partnereknek is segítséget nyújthatunk” – tette hozzá az ISRO elnöke.

Globális űrprogramok

A TSA megkötését követően, az ISRO előirányozta egy algériai műhold felbocsátását európai segítséggel. „Már csak az engedélyekre van szükség az indításhoz. Ha minden rendelkezésre áll, akkor mehet is a csatlakozás. Ez egy elég nagy szerződés. A műhold súlya körülbelül 200 kilogramm.”

Nair elmondta, hogy már körülbelül fél tucat külföldi műhold várakozik fellövésre, köztük francia, algériai, német, kanadai és indonéz szerkezetek.

Az ISRO marketingguruja, az Antrix Corporation kezei alatt már 2008-2009-ben is jelentős fejlődés következett be a szervezetnél. A cél további 25-30 százalékos bővülés fiskális téren.
Forrás: HírExtra/Indian Express
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását