2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szerdán Fidesz-program

Szerdán ismerteti 130 oldalas, "A nemzet fővárosa" címet viselő programját Tarlós István. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője már múlt hétfőn "belengette" a kiadványt, amely nagyjából a két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzeléseire épít, és a jelenlegi fővárosi ellenzék választási programjának is tekinthető.
2009. október 26. hétfő 15:00 - HírExtra
Tarlós István szerdán Orbán Viktor Fidesz-elnökkel közösen mutatja majd be a programot a Városházán. A Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke a Magyar Hírlap hétfői számának adott interjúban azt mondta, a program a legközelebbi ciklusra koncentrálva 15 éves időszakot ölel át.

A fővárosi politikus már múlt hétfőn, a budapesti ötpárti megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján felmutatta - ahogy fogalmazott, "belengette" - az ellenzéki párt budapesti programját. A kötet A nemzet fővárosa, Tarlós István budapesti programja címet viseli, "Biztonság, esély, rend, szolidaritás" alcímmel.

"A nemzet fővárosa" kifejezés egyébként nem ismeretlen, Orbán Viktor is ezt használta idén szeptember 11-én, a párt budapesti országos gyűlésén, amikor gyakorlatilag bejelentette, hogy Tarlós István lesz a Fidesz a főpolgármester-jelöltje. A Fidesz elnöke ugyanis azt mondta akkor, a gyűlés felszólalóinak sorrendje nem véletlen: fontossági sorrendben szólalt fel Tarlós István, Kósa Lajos debreceni polgármester, majd ő. Tarlós Istvánt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjét pedig "a nemzet fővárosa leendő főpolgármesterének" nevezte a pártelnök.

Tarlós István 2007. november 24-én mutatta be a fővárosi ellenzék Budapest-koncepcióját, amelyre - mint azt a Magyar Hírlapnak adott mostani nyilatkozatában elmondta - a szerdán nyilvánosságra hozandó program is épül.

A frakcióvezető két évvel ezelőtt azt hangsúlyozta - elismerve, hogy korábban "nem minden alap nélkül" vádolták a fővárosi ellenzéket, hogy nincs Budapest-koncepciója -, hogy a bemutatott munka nem befejezett, kész program, hanem egy koncepció; a részletes városfejlesztési és városüzemeltetési programot 2009 végén, 2010 elején mutatják be, amely már a jelenlegi fővárosi ellenzék választási programjának lesz tekinthető.

Az "Egy élhetőbb és vonzóbb Budapest" című 2007-es koncepció szerint a jelenlegi ellenzék 2015-re új közigazgatási rendszert alakítana ki, stabilizálná a gazdaságot, hatékony városi rendőrséget hozna létre, és végrehajtaná a lakótelepek, az úgynevezett barnamezős területek és a világörökségi városrészek rehabilitációját. Ezenkívül tehermentesítenék a belvárost, növelnék a zöldfelületek nagyságát, s mindezek eredményeképpen erősítenék a budapestiek lokálpatriotizmusát.

A két évvel ezelőtti, hat hónap alatt megalkotott 34 oldalas anyag szerint az ellenzék 2015-ig többek közt 30 százalékkal növelné a közösségi közlekedést használók számát, valamint létrehozná a fővárosi ombudsman intézményét.

A város fenntartásának és fejlesztésének három fázisú ütemterve alapján az első három évben a Fidesz stabilizálná a működést, elindítaná az "európai szintű rendteremtést" és kisebb forrásigényű fejlesztési programokat indítana. A második fázis három éve során megteremtené a szociális biztonságot, valamint nagyobb városfejlesztési programokat indítana. A harmadik, több mint 10 évre becsült fázisban nyugat-európai szinten fejlesztené a fővárost a jelenlegi városházi ellenzék.

A koncepció hét szakpolitikai területet sorolt fel: a közigazgatást és közbiztonságot, a városüzemeltetést és a közszolgáltatásokat, az építészetet és a városépítést, az életminőséget és a környezetvédelmet, a kultúrát, a közösséget és a szociális vívmányokat, valamint - az országos politikával összhangban - az egészségügyet és az oktatást.

Tarlós István 2007-ben egy kérdésre válaszolva közölte: ha 2010-ben ő lesz Budapest főpolgármestere, bevonná a főváros vezetésébe az MSZP-t is. Az SZDSZ-ről és az MDF-ről szólva akkor azt mondta: "a kis pártok több zűrzavart okoznak, mint amennyi hasznot hoznak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását