2024. május 3. - Tímea, Irma

Zentai-ügy felfüggesztve

A Zentai Károllyal szembeni magyar büntetőeljárás továbbra is fel van függesztve - mondta el az Ausztráliában élő férfi háborús bűnök miatti kiadatását kérő Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn.
2009. október 26. hétfő 17:24 - HírExtra
Az MTI annak kapcsán kérdezte erről Ács Tibort, hogy október 22-én kiadatási őrizetbe helyezték és a perthi Hakea börtönbe szállították a 88 éves Charles Zentait (Zentai Károlyt), akit a magyar hatóságok azzal vádolnak: 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Zentai tagadja a vádat, azt hangoztatva, hogy már a Balázs Péter halála előtti napon elhagyta Budapestet.

A perthi szövetségi bíróság október 8-án hozott határozata szerint Zentai kiadható Magyarországnak. A kiadatás ügyében a végső döntést az ausztrál belügyminiszter hozza meg.

Ács Tibor elmondta, hogy egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, bármilyen fordulat történt volna Zentai kiadatása ügyében, a sajtóból értesültek a férfi kiadatási őrizetbe helyezéséről.

Hozzátette: ha az ausztrál hatóságok kiadják Magyarországnak Zentai Károlyt, akkor gyanúsítottként hallgatják ki a férfit, és a körülmények ismeretében határoznak arról, kérik-e az előzetes letartóztatásba helyezését.

A szóvivő közölte, hogy az ügyben a bizonyítékok jelentős részét már összegyűjtötték, ez alapján kérték ugyanis a férfi kiadatását. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az eljárás során Zentai Károly is tehet indítványokat, így nem lehet megjósolni, mennyi ideig tart, amíg a magyar hatóság vádat emel ellene.

A kiadatási eljárás folyamatáról a magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azt közölte az MTI-vel, hogy ha végrehajthatóvá válik az ausztrál belügyminiszter döntése, akkor az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Nemzeti Iroda teszi meg a szükséges intézkedéseket Zentai Károly Magyarországra szállítása érdekében. A tárca megjegyezte: ennek időpontja még nem ismeretes, mert az ausztrál belügyminiszter még nem döntött, valamint az ausztrál belső jog további fellebbezést tesz lehetővé a miniszteri döntés ellen.

Zentai Károly ellen a Simon Wiesenthal Központ tett feljelentést, amelynek alapján a magyar katonai ügyészség vizsgálta az ügyet, majd a magyar kormány 2005 elején kérte Zentai kiadatását az ausztrál hatóságoktól. A Fővárosi Bíróság 2005. március 3-án nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a feltételezett háborús bűnös ellen, és Zentait még abban az évben július 8-án - a magyar kiadatási kérelem alapján - letartóztatták, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását