2024. május 18. - Erik, Alexandra

Napirenden a tengerszint-emelkedés

Ausztrália sűrűn lakott part menti területei komoly veszélyben vannak a tengerszint várható emelkedése miatt, az ország akár drasztikus kitelepítésekre is kényszerülhet az érintett régiókban - hangsúlyozza egy hétfőn közzétett parlamenti bizottsági jelentés.
2009. október 27. kedd 13:49 - HírExtra
Ausztrália összes jelentős városa a part közelébe települt, s a nagyvárosokon kívül is milliók élnek a tenger közelében. Összesen az ország 21,3 milliós lakosságának 80 százalékát, mintegy 17 millió embert érinthet a tengerszint várható emelkedése - emelik ki a dokumentumban.

A jelentés egyebek közt arra szólítja fel a hatóságokat, hogy "fontolják meg, milyen kormányzati eszközökkel lehetne gátolni a partmenti területek további beépítését".
A bizottság ezen kívül egy nemzeti partvonal stratégia kidolgozását, a különböző hatóságok közötti együttműködés javítását, valamint az építkezési szabályoknak a fokozott vihar- és eróziós veszéllyel való összhangba hozását sürgeti.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentése szerint az óceánok vízszintjének 18-59 centiméteres emelkedése várható 2100-ig. Frissebb tanulmányok - a grönlandi és antarktiszi jégsapka olvadását is figyelembe véve - már egy métert meghaladó vízszintemelkedést jósolnak az évszázad végéig. Az Oxfordi Egyetemen rendezett szeptember végi klímakonferencia résztvevői úgy vélték, hogy egy legkevesebb 2 méteres szintemelkedés már csaknem elkerülhetetlen a 21. században.

Múlt héten az ausztrál parlament elfogadott egy korábban visszautasított, a szén-dioxid-kvóták kereskedelmét szabályozó törvényt. A jogszabály egy törvénycsomagba illeszkedik, amely az ország üvegházgáz-kibocsátásának 25 százalékos visszaszorítását célozza 2020-ig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását