2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nyilvános a Fidesz programja!

A Fidesz kibővítené a helyszíni bírságolás lehetőségét, kitiltaná a visszaeső bűnözőket Budapestről, a felére csökkentené az ügyosztályokat, a BKV felügyeletét pedig egy újonnan létrehozott társaságra bíznák.
2009. október 28. szerda 13:05 - Pénzes Dávid
Orbán Viktor társaságában mutatta be fővárosi programját Tarlós István. A Fidesz budapesti frakcióvezetője és minden valószínűség szerint főpolgármester-jelöltje már a jövő ősszel esedékes önkormányzati választásokra készítette el a cselekvési tervet. Az, hogy most állt ki ezzel a nyilvánosság elé, nem véletlen. A fővárosi közgyűlésben felborult az erőegyensúly. Az SZDSZ-MSZP koalíció szétesett, és amíg valamiféle egyezség nem születik a közgyűlésben résztvevő pártok között, a városvezetési döntések szünetelnek.

Helyzetelemzés


Tarlós István Budapest programja (részlet)
„Budapestnek szellemiségváltozásra, rendre, reményre van szüksége. A sokszínűség jó, de a káosz nem sokszínűség. A liberalizmusra sok ember fogékony, de az anarchia nem liberalizmus. A jelenlegi, MSZP–SZDSZ-es városvezetés megfáradt, kiégett. Mi frissek és tettre készek vagyunk. Ők már maguk sem hisznek a sikerben, inkább „megúszni” akarnak. Mi hiszünk a sikerben, változtatni akarunk.”
Tarlós István programja bevezetőjében rendetlenségről és pazarlásról ír, szerinte ma ez jellemzi Budapestet. Úgy véli, már nem politikai ideológiákról kell beszélni, hanem „arról az értékrendi kötődéstől független tényről, hogy a város működése egyszerűen szétesőben van. Félő, hogy vagyonát, forrásait – részben a főváros cégein keresztül – egyszerűen elherdálják.”

Ezért az első teendő Tarlós szerint, hogy felmérjék a valós gazdálkodási helyzetet, valamint egy olyan tükör készítése, amely képet ad arról, hogy egyensúlyban van-e az önkormányzat gazdálkodása a pénzforgalmi mérleg egyensúlyán túl. Ezek alapján mérlegelni kell, hogy „az önkormányzat anyagi mozgásterébe reálisan mely feladatok férnek bele, és – a jelenlegi ad hoc döntéshozatal helyett – meg kell határozni ezek prioritási sorrendjét.”

A fejezetek

Tarlós kilenc szakpolitikai fejezetre osztotta programját, amelyekben részletesen kifejti, pontosan mit csinálna, ha lehetősége lenne a főváros irányítására. Ezek a következők: 1. közigazgatás; 2. közbiztonság; 3. városüzemeltetés és közszolgáltatások; 4. építészet, városépítés, fejlesztések, turizmus; 5. egészségügy; 6. oktatás és sport; 7. kultúra; 8. környezetvédelem – Zöld Budapest; 9. szociális és kisebbségi politika, civil szervezetek.

Bürokrácia csökkentése

A közigazgatási fejezetben konkrét célkitűzésként kijelöli számtalan (önkormányzati, az építési, a közbeszerzési, a helyi adókról szóló, valamint a forrásmegosztási) törvény módosítását. Szeretnék a felére csökkenteni a városházi ügyosztályok és a közgyűlési bizottságok számát. Valamint meg szeretnék szüntetni azt a gyakorlatot, hogy külső cégek „boszorkánykonyháiban” főzzék ki a város pénzügyi politikáját, a főpolgármesteri
hivatal pedig csak végrehajtsa ennek elemeit.

Támaszkodni kívánnak a kerületi polgármesterekre, a gazdaság mértékadó képviselőire, a szakmai kamarákra, a rendvédelmi szervre, valamint fontos tevékenységet folytató civil szervezetekre. Közülük megemlíti a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületet, a Levegő Munkacsoportot, a Hajléktalanokért Közalapítványt, a Kerékpárosok Egyesületét és a Nagycsaládosok Országos Egyesületét.

Keménykedés a közbiztonságért

A közbiztonság megerősítésére a szabálysértéseket egyszerűbben kívánják szankcionálni, például kibővítenék a helyszíni bírságolás lehetőségét. A közbiztonsági szabálysértéseket pedig egyszerű eljárásban a rendőrbíró bírálná el. A visszaeső elkövetők jelentősen súlyosabb büntetést szabnának ki, és azt is tervezik, hogy a nem budapesti magyar elkövetőket időlegesen kitiltanák a fővárosból. Ezen felül növelnék a rendőri jelenlétet az utcákon.

A közszolgáltatási feladatok ellátására a teljes intézményrendszert átalakítanák. Létrehoznának két részvénytársaságot, ezek egyike a Budapesti Közlekedési Központ
Zrt. (BKK Zrt.) nevet kapná. Ez a főpolgármester helyettes alá tartozna, és ez látná el a BKV felügyeletét.

Tarlós szerint ennek az lenne az előnye, hogy az önkormányzat a tulajdonosi érdekeinek érvényesítését a korábbiakhoz képest jóval eredményesebben tudná ellátni. A közösségi közlekedés a programban kiemelt jelentőséget kap. Alaposan elemzi a helyzetet és (végre) konkrét megoldásokat kínál. A legfontosabb megállapítás, hogy kimondják egy olyan szakmai szervezet létrehozásának szükségességét (az lenne a BKK), mely a legmagasabb szakmai szinten képes átlátni, és összehangolni ezt az ágazatot.

Mi lesz ebből?

A program nyilvánosságra kerülésének nemcsak az az előnye, hogy végre kibujt a szög a zsákból, és megtudhatjuk a Fidesz konkrét javaslatait, hanem ezáltal számon is lehet kérni a pártot, hogy ebből mit tudna megvalósítani, ha Budapest vezetését a választók rájuk bíznák. Sőt, az is kiderül, hogy mit lesznek képesek ebből a tervekből elfogadtatni a mostani kisebbségben lévő SZDSZ-es vezetéssel.

A program teljes anyaga elérhető Tarlós István honlapján.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását