2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szökőár érheti el Izraelt

A Földközi-tengeren, bár ritkábban, mint a Csendes-óceán térségében, de kialakulhat szökőár, így van arra esély, hogy valamikor cunami éri el Izrael partjait, mint ez már megtörtént néhányszor az évezredek során - állítja a Haifai Egyetem kutatója, aki az ókori Caesarea kikötőváros környéken végzett geoarcheológiai kutatásokat.
2009. október 28. szerda 18:41 - HírExtra
Beverly Goodman az ókori római kikötőváros és a tengerfenéken nyugvó hajóroncsok felkutatásában vett részt eredetileg - olvasható a ScienceDaily (http://www.sciencedaily.com) tudományos hírportálon.

"Hajóroncsokat reméltünk felfedezni, ám szokatlan üledékrétegeket találtunk, olyanokat, amelyeket korábban sohasem láttunk a térségben. Elemeztük az üledéket, azt feltételezve, hogy ez valamiképp a kikötő építésével függ össze, meglepetésünkre azonban azt kellett tapasztalnunk, hogy ezek a rétegek az egész térségben megtalálhatók" - magyarázta az előzményeket a kutató.

A tudósok különböző mélységben vettek mintát a tengerfenék üledékéből, majd radiokarbonos és fotoluminescensz eljárással állapították meg a minták korát. (A fotolumineszcencia - OSL - Optically Stimulated Luminescence gyenge fénykibocsátás, amelyet az anyag által elnyelt energia felszabadulása okoz gerjesztő fény hatásra).
A kormeghatározás alapján Beverly Goodmannek arra sikerült bizonyítékot találnia, hogy Caesarea környékét a múltban négy alkalommal érte el szökőár, amely Kr. e. 1500-ban, Kr. u. 100-200 környékén, 500-600-ban, valamint 1100-1200 táján sújtott le a térségre.
Beverly Goodman magyarázata szerint a legkorábbi szökőár a szantorini vulkánkitöréssel kapcsolatos, amelynek következményei az egész mediterráneumot sújtották. A későbbi, lokálisabb jellegű cunamikat a kutató szerint olyan földrengések okozták, amelyek epicentruma a Földközi-tengerben volt.

"A lokális nem feltétlenül jelenti azt, hogy kicsi. Ezek öt méter magas hullámokat is gerjeszthettek, s 2 kilométeres partszakaszt sújtottak. A tengerparti sávban élő közösségeknek, minden bizonnyal komoly károkat okozhatott egy-egy ilyen szökőár. Ám míg a természeti csapás nyomait eltakarították a vízpartról, nyomait megőrizte a tenger" - magyarázta Beverly Goodman.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását