2024. május 17. - Paszkál

Büdzsé, úgy tűnik lesz. És MSZP-frakció...?

Információink szerint sem a szocialista frakció jövőbeli szakadására, sem a 2010-es büdzsé bukására nincs reális esély. Úgy tudjuk azonban, a felszín alatti elégedetlenség komoly belső ellenzéket formál az MSZP parlamenti képviselőcsoportjában.
2009. október 29. csütörtök 16:12 - Nagy András
Karsai József nem cáfolta szerdai könyvbemutatóján a szocialista frakció esetleges szakadásáról szóló pletykát. Jobboldali orgánumok azonnal „ugrottak” a sztorira, hisz ha nincs egységes képviselőcsoport, talán költségvetés se lesz. Márpedig ugye, ha nem lesz költségvetés…

A HírExtra megkereste Karsai József battonyai polgármestert, szocialista országgyűlési képviselőt, aki megerősítette: nem tudja, kiknek a részéről, de elindult a frakción belül egy olyan szóbeszéd, hogy nyolc-tíz képviselő önálló szociáldemokrata platformot alakítana.

Kérdésünkre, hogy olyan képviselőkről lehet-e szó, akik korábban a nyilvánosság előtt is élesen bírálták a kormányt, Karsai azt mondta: ez nem lehet támpont, mert előfordult már, hogy azok, akik korábban kritikát fogalmaztak meg egy-egy javaslat kapcsán, később a frakciófegyelmet betartva megszavazták azt.

Karsai a HírExtrát úgy informálta, nem ő a kezdeményezője az akciónak, őt magát is legalább három különböző irányból igyekeztek megközelíteni, és mind arra próbálták rávenni, hogy alakítsanak külön platformot (frakciót? – a szerk.). A képviselő szerint ezzel ugyanakkor – bár a szocialista és szociáldemokrata értékek mentén hasznosnak tartaná a frakció szétválasztását – már elkéstek.

Ezt a fajta szociáldemokrata leválást már réges-régen meg kellett volna tenni ahhoz, hogy valóban hiteles legyen – közölte. A hitelességhez ugyanis olyan kézzelfogható eredmények kellenek, mint például a gyermekétkeztetésre szánt 17 milliárd forintnyi állami normatíva visszaszerzése – szögezte le.

Harminc-negyven fős potenciális ellentábor?

Kik lehetnek a renitensek?
A „szakadárok” kilétét igen nehéz behatárolni. Van azonban néhány MSZP-arc, amelyről – a nyilvános szereplései tükrében - nem lenne meglepő, ha kiderülne: szíve szerint inkább távozna a szocialista frakcióból. Közéjük tartozik például Szanyi Tibor XIII. kerületi képviselő, aki a körzetében élő nyugdíjasok védelmében az utóbbi napokban is gyakran helyezkedett szembe a kormány, illetve a párt hivatalos álláspontjával. Vagy Warvasovszky Tivadar tatabányai polgármester, aki szintén erős szavakkal bírált egyes szociális juttatások megvonását. Esetleg Havas Szófia, aki korábban – egy esetleges retorzió rémét is vállalva – Karsai Józsefhez hasonlóan többször a frakcióval szemben foglalt állást a Tisztelt Házban.
Karsai József ugyanakkor arról tájékoztatta a HírExtrát, van legalább harminc-negyven olyan MSZP-s képviselő, aki vagy saját elhatározásából nem akar indulni a közelgő választáson, vagy a párt nem kívánja újrajelölni. Mint mondta, ennek a csoportosulásnak a többsége olyan szocialista politikus, aki nem tud azonosulni a kormány politikájával.

Karsai szerint köztük olyanok is akadnak, akik legutóbb már az első fordulóban bejutottak az Országgyűlésbe, és a körzetükben „név szerint ismernek legalább öt-tízezer embert”. A képviselő azt mondta, őket akkor is újraválasztanák az emberek, „ha levágnák az egyik kezét az MSZP-nek.”

A visszavonulók közül példaként Hajdú Lászlót, illetve Farkas Imrét említette. Előbbiről, a XV. kerület polgármesteréről azt mondta, a helyére két fiatal pénzember pályázik sikerrel. Utóbbiról, a Jász-Nagykun-Szolnok megye ötödik választókerületéből a Parlamentbe kerülő honatyáról pedig úgy véli, egyszerűen azért száll ki, „mert elege van”. (Hajdú a HírExtrának megerősítette, hogy nem őt kívánja indítani a párt helyi szervezete a jövő évi országgyűlési választásokon.)

Kérdésünkre, vajon lehet-e arra számítani, hogy akár az imént említett „kvázi outsiderek”, akár a szociáldemokrata belső ellenzék tagjai esetleg nemet mondanak a jövő évi költségvetésre, Karsai József azt válaszolta: a frakciófegyelmet betartva meg fogják azt szavazni.

Magának Karsainak azonban megvannak a feltételei. Mint mondta, hétfőn leül Mesterházy Attilával, az MSZP frakcióvezetőjével, és közli vele, melyek azok a minimális elvárások, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy az igen gombot nyomja meg a költségvetés zárószavazásakor.

Ilyen például a vidéken élő magatehetetlen nyugdíjasok, illetve gyerekek emberhez méltó lakhatásának, élelmezésének biztosítása – tájékoztatott. Ha ezek nem teljesülnek, nemmel fog szavazni – jelentette ki.

Borulhat a papírforma?

Bár a fenntebb említettekhez rögtön azt is hozzátette, nem az ő szavazatán fog múlni a 2010-es büdzsé elfogadása, azért nem árt eljátszani a gondolattal, mi történne, ha a szocialista frakció belső ellenzékének több tagja is a költségvetés ellen szavazna. Például azért, mert azzal számol, hogy a következő országgyűlésnek már nem lesz (nem lehet) tagja.

Tudni kell, hogy az MSZP-frakcióban helyet foglaló képviselőket hivatalosan kötelezi az megállapodás, amit még áprilisban íratott alá velük Bajnai Gordon miniszterelnök. Ebben a szocialista képviselők vállalták, hogy az emberek számára fájdalmas válságkezelő intézkedéseket is támogatni fogják, az ország mielőbbi stabilizációja érdekében.

Azonban a frakcióval már nem egyszer ellentétesen voksoló Karsai József példája mutatja: a paktum nem tekinthető szentírásnak. Ennek ellenére 30-40 ellenszavazat még a szocialisták legádázabb ellenségeinek is csak az álmában jelenhet meg. Négy-öt, esetleg nyolc-tíz renitens azonban akár össze is verődhet a szegfűsök padsoraiban (lásd keretben).

Ez esetben sem alakulnának át azonban döntően a jelenlegi parlamenti erőviszonyok. A kormánypárt még mindig számíthatna durván 180 szavazatra, a Fidesz-KDNP szövetség 157 valamint a büdzsét szintén nem támogató MDF-es képviselők voksa ellenében. A mérleg nyelvét így továbbra is a költségvetést elvileg megszavazó, ám napról napra erodálódó SZDSZ-frakció jelentené. A 2010-es büdzséről jövő kedden szavaz az Országgyűlés.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását