2024. május 4. - Mónika, Flórián

ENSZ-közgyűlés és a Goldstone-jelentés

Jövő héten tárgyalja az ENSZ-közgyűlés a csaknem egy évvel ezelőtti gázai övezeti fegyveres konfliktusban elkövetett jogsértéseket taglaló Goldstone-jelentést - közölte New Yorkban a plénum szóvivője.
2009. október 29. csütörtök 09:04 - HírExtra
A közgyűlés valószínűleg november 4-én tűzi napirendre a Richard Goldstone dél-afrikai bíró vezette tényfeltáró testület által összeállított dokumentumot, amelyet két hete fogadott el az ENSZ Emberi Jogi Tanács. A jelentés követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy három hónapon belül folytasson le hitelt érdemlő vizsgálatot, feltárandó azokat a jogsértéseket, amelyeket Izrael és a palesztinok követtek el a 2008 december utolsó napjaiban kirobbant harcokban.

Ha bármelyik fél megtagadja az együttműködést, a testületnek elvileg a bizonyítékok benyújtásával egyidejűleg fél éven belül át kellene adnia az ügyet az állandó Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC). Felettébb valószínűtlen azonban, hogy a BT ezt az eljárást követné, mert bármelyik állandó tagállama vétót emelhet.

A Goldstone-jelentés szerint Izrael aránytalanul nagy erőt vetett be a gázai övezeti offenzívában. A dokumentum szerint előfordult, hogy az izraeli haderő szándékosan civileket vett célba, és nem katonai infrastruktúrát támadott. A jelentés ugyanakkor felrója a palesztin fegyveres csoportoknak és a Hamásznak is, hogy szándékosan támadtak izraeli civileket a három hétig tartó fegyveres konfliktusban.

A harcokban nagyjából 1400 palesztin vesztette életét köztük több száz civil. Izraelben 13 civil halt meg palesztin rakétatámadásokban a konfliktus alatt. A Golstone-jelentés nagy felháborodást váltott ki a zsidó államban, izraeli vezetők azt mondták, a dokumentum egyoldalú, elfogult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását