2024. május 13. - Szervác, Imola

Castro: Amerika tehet a Kubában is tomboló influenzáról

Fidel Castro kubai vezető az Egyesült Államokat teszi felelőssé az újfajta influenza elterjedéséért hazájában.
2009. november 1. vasárnap 09:39 - HírExtra
A 83 éves volt államfő Granma című napilapban megjelent cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy amikor Barack Obama amerikai elnök feloldotta a kubai származású amerikaiak kubai látogatására vonatkozó tilalmat, az Egyesült Államok több államában elterjedt a H1N1 vírus okozta betegség. Eleinte a szigetországban viszonylag kevesen betegedtek meg, és hónapokon át nem volt halálos áldozata a kórnak, az első vírushordozók pedig külföldi turisták voltak.

"Mivel a kór elterjedt minden tartományban - legfőbbképpen ott, ahol a legtöbb olyan család él, amelynek vannak az Egyesült Államokban élő rokonaik - felvetődött az új diagnosztikai berendezések beszerzésének szükségessége" - írja Castro.

A kubai forradalom vezére rámutat ara, hogy az Egyesült Államok egyrészt engedélyezte sok vírushordozó beutazását a szigetországba, másrészt viszont megtiltotta a járvánnyal szembeni harchoz szükséges berendezések és orvosi műszerek beszerzését, vagyis - írja - a jelenlegi járványhelyzet valójában az Egyesült Államok "szégyenletes és abszurd blokádjának a következménye".

Kubában eddig hét halálos áldozata volt a Mexikóból eredő kórnak, és 695 ember - közöttük 203-an gyerek - betegedett meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását