2024. június 2. - Kármen, Anita

A forradalom leverésének gyásznapja

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és a szovjet megszállás kezdetére emlékeznek ma országszerte a nemzeti gyásznap alkalmából.
2009. november 4. szerda 08:10 - HírExtra
Az október 23-án kezdődött központi programsorozat utolsó napján katonai tiszteletadás mellett koszorúzási ünnepséget tartanak 11 órától a Hősök terén az 1956. évi forradalom és szabadságharc áldozatai emlékére.

A megemlékezésen részt vesznek a közjogi méltóságok, 56-os szervezetek képviselői, a magyarországi egyházak képviselői és a diplomáciai testület képviselői.

Ezzel egy időben adják át a Mindszenty Emlékérmeket a Parlamentben. Az elismerést Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek kapja. Ezt követően a Mindszenty Társaság jelenlévő képviselői koszorút helyeznek el Mindszenty József bíboros emléktáblájánál az Országházban.

Ugyancsak 11 órakor a Honvédelmi Minisztérium és a Történelmi Igazságtétel Bizottság Katonai Szervezete koszorúzási ünnepséget rendez a Jutadombon található katonai emlékműnél.

Debrecenben a szabadságharc áldozatainak emlékére a város több pontján koszorúzást tartanak. Pécsen az Aradi vértanúk útján állított kopjafánál koszorúznak, és ott felavatják a pécsi áldozatok emléktábláját is.

A fővárosi Mátyás-templomban délután öt órától szentmisét tartanak az 1956-os forradalom és szabadságharc elesettei és a megtorlás áldozatai emlékére.
A központi ünnepségsorozat zárásaként este hat órakor a forradalom lángja kialszik a budapesti Kossuth téren.

1956. november 4-én a szovjet csapatok bevonultak Budapestre és leverték az október 23-án kirobbant forradalmat és szabadságharcot. Az országban néhány helyen elszórtan még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás.

A szovjet támadás hírére Nagy Imre családjával és a hozzá közel álló politikai körrel november 4-én menedékjogot kért és kapott a jugoszláv nagykövetségen, ahonnan november 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és a romániai Snagovba hurcolták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását