2024. május 20. - Bernát, Felícia

Lendvai: tájékoztató kampányt kezd az MSZP

Lendvai Ildikó szerint valósággá váltak az MSZP korábbi vállalásai a 2010-es költségvetési szavazással, amely kedden zajlott le a parlamentben. Az MSZP elnöke a párt őszi tájékoztató kampányával összefüggésben elmondta: büszkék a válság elleni védekezés érdekében hozott kormányzati döntésekre.
2009. november 5. csütörtök 13:08 - HírExtra
Az MSZP elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jövő évi büdzsé sarokszámairól, illetve módosító indítványairól történt szavazás módot ad az MSZP politikájában egy új szakaszra. Ennek az új szakasznak a kezdetét jelzik a november közepén megjelenő óriásplakátok, sajtóhirdetések és a háztartásokba eljuttatandó tájékoztató füzetek - fűzte hozzá.

A szocialista politikus elmondta, hogy a tájékoztató füzet választ ad arra, mi a viszony az MSZP és a kormány között: "ez a kormány, a válságkezelő kormány a szocialista párt kormánya. Fölvállaljuk. Büszkék vagyunk még a nehéz döntésekre is, amit a válság elleni védekezés érdekében a kormány hozott".

Hangsúlyozta, a keddi szavazás nem egy egyszerű parlamenti szavazás volt, azzal az MSZP korábbi vállalásai valósággá váltak, a tervek számokká.

Hozzátette: megszülettek a döntések arról, hogyan tud az MSZP és az MSZP kormánya továbblépni a válság elleni védelemben, a családok védelmében. "Mostantól tényekről beszélhetünk" - fogalmazott.

Az MTI azon kérdésére, hogy a keddi szavazással még nem zárult le a 2010-es költségvetés vitája, Lendvai Ildikó azt mondta: kedden a módosító indítványok mellett döntöttek a büdzsé fő számairól is, így a bevételek és a kiadások nem módosulhatnak, és azok a döntések sem változhatnak, amelyek szocialista kezdeményezésre a költségvetés és kormánydöntések most már paktummá tettek.

Az MSZP elnöke közölte: pártja a választási felkészülést és a kampányt felelősségversenynek és nem ígéretlicitnek szánja, nem a Fidesszel kíván veszekedni, "ereszd el a hajamat verekedést folytatni", hanem a választókkal akar eszmét cserélni.
Hozzátette: az MSZP nem ködös ígéretekről akar beszélni, hanem számokról, tényekről, megszavazott parlamenti döntésekről, amelyek azt mutatják, hogy az MSZP és a kormány keményen harcolt a válság ellen, de szolidáris a rászorultakkal, a válság áldozataival szemben.

Lendvai Ildikó elmondta: a tájékoztató füzetben olyan eredményekről számolnak be, amelyek szocialista kezdeményezésre kerültek be a kormányprogramba, a költségvetésbe, valamint tájékoztatnak arról is, hogyan alakulnak 2010-ben a családokban és az országban várható konkrét jövedelmek.

Megjegyezte: a füzet beköszöntőjét Bajnai Gordon miniszterelnök mellett ő írta.
A kormánypárti képviselő közölte: a füzetben beszámolnak arról, hogy jövőre tíz adózó közül kilencnek, több mint hárommillió embernek csökken a személyi jövedelemadója.

A jövőre mért átlagkereset 205 ezer forint, korábban ebből 127 ezer forint maradt volna a borítékban, az új adószabályok miatt viszont 140 ezer marad - ismertette.

Hozzátette: a távhő általános forgalmi adókulcsának öt százalékra csökkentése évi 40-50 ezer forint megtakarítást jelent a kétmillió távfűtéses lakásban élő embernek.

Lendvai Ildikó kiemelte: 400 milliárd forinttal csökken a vállalkozók járulékterhe, ha a piac ezt megengedi és új munkahelyeket tudnak létesíteni, akkor pusztán ez a pénz elég lenne 100 ezer új munkahely költségeinek fedezésére.

Kitért arra, beszámolnak arról, hogy 96 ezer közcélú munkavégző dolgozik, és jövőre a számuk növekedésével számolnak. Hozzátette: "a sheriff-program" keretében készülnek a megállapodások arra, hogy ezer új településőr álljon munkába, melléjük beáll ezer rendészeti szakközépiskolás is.

A pártelnök elmondta, a jövőben a rendőrség jár el a 20 ezer forint alatti lopások esetén is.
Döntések születtek arról, hogy a bankok a költségeket csak az infláció arányában emelhetik, és nem lehet olyan egyszerűen elárverezni a lakást az adós feje felett - fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó beszámolt arról, hogy a füzetet valamennyi háztartásba eljuttatják még ebben a hónapban. A kampány költségeiről szólva elmondta: a füzet lakásonként 12 forint postaköltséggel együtt, de emellett a plakátok és sajtóhirdetések is lesznek, így a tájékoztató kampány összköltsége 80 millió forint. Ez a párt pénze, amely szerepelni fog az Állami Számvevőszék által ellenőrzött éves elszámolásában - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását