2024. május 19. - Ivó, Milán

Tiltakozó demonstrációk az oktatási elvonások ellen

Mintegy háromszázan vettek részt a Pedagógusok Demokratikus Szervezete (PDSZ) és a Történelmi Egyházak Közoktatási Intézményvezetőinek Országos Egyesülete által szervezett, a közoktatást érintő költségvetési elvonások elleni demonstráción pénteken Nyíregyházán.
2009. november 6. péntek 21:42 - HírExtra
Megyesi Mária, a főszervező Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a költségvetés közoktatást érintő előirányzatai, konkrétan a közoktatási alap hozzájárulás 7,5, az iskolai és kollégiumi normatívák 7, a pedagógiai szakszolgálatokat érintő normatívák 12 százalékos csökkentése ellen szeretnék felemelni szavukat. A megszorítások az alapfokú művészetoktatást is érintik, ami így jövőre körülbelül negyedével kevesebb finanszírozásban részesül - emelte ki az igazgató, aki szerint a pedagógusok továbbképzési támogatásnak megszűnése, valamint a szakkönyvtámogatás drasztikus csökkentése szakmailag nehéz helyzetbe sodorhatja a tanárokat. Megyesi Mária rámutatott: míg az egyházi kiegészítő normatívát 23, addig a közoktatás egészét egyes számítások szerint nagyjából 15 százalékos elvonás éri. A tüntetésen résztvevők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a jelenlegi 2010-es költségvetés-tervezet semmilyen konkrét válságkezelő programról nem ad tanúságot, továbbá "nem érzékelhető az a felfogás, amely a közoktatást, mint a legfontosabb társadalomépítő, humánerőforrásba történő beruházást kezelné." Úgy vélik, hogy ezzel ellentétben, az elmúlt évek forráskivonásai után az oktatási intézményeknek nincsenek tartalékai. A nyíregyházi tüntetéssel - melyet a november 7-i, PDSZ által szervezett budapesti demonstráció támogatására szerveztek - a pedagógusok azt szeretnék elérni, hogy ne csökkentsék a költségvetésben a közoktatás színvonalát megőrző normatív támogatást. Mindenképpen újra kell gondolni a jövő évi költségvetési törvényt, hogy ne csökkenjenek drámai mértékben az oktatás alapműködését érintő területek forrásai - tette hozzá Megyesi Mária.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását