2024. május 18. - Erik, Alexandra

A megkérdezettek többsége továbbra sem oltatja be magát

A Szonda Ipsos felmérése szerint továbbra sem akarja beoltatni magát az új influenzavírus ellen a megkérdezettek többsége, azonban a két héttel korábbi közvélemény-kutatáshoz képest 13-ról 18 százalékra emelkedett azok száma, akik igénybe vennék a vakcinát.
2009. november 15. vasárnap 20:20 - HírExtra
Míg október 30-án a válaszadók 73 százaléka válaszolt nemmel arra, hogy beoltatja-e magát, november 13-án már csak 57 százalékuk tett így. A megkérdezettek 10 százaléka már beoltatta magát (két héttel ezelőtt 4 százalék), 15 százalékuk pedig nem tudja, vagy nem válaszolt.

Most a legnagyobb arányban (60 százalék) a 18-39 év közöttiek utasították el az oltást, pártpreferencia alapján pedig a Jobbikkal szimpatizálók (73 százalék). Az előző felmérésben a Fidesszel szimpatizálók utasították el leginkább (78 százalék, most 61 százalék) az oltást.

Azok közül, akik nem akarják beoltatni magukat, a legtöbben (21 százalék) jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint a betegségtől. A korábbi felmérés szerint 27 százalékuk gondolta így.

A megkérdezettek csak 14 százalékánál játszott szerepet, hogy az egészségüggyel foglalkozó politikusok támogatták az oltást, és több politikus is beoltatta magát.
Nagy arányban, 20 százalékban válaszolták azt, hogy általában elutasítják a védőoltásokat, míg 17 százalékuk úgy véli, hogy nem kapja el a betegséget.
Az október 30-ai felmérés alapján a válaszadók 58 százaléka, a november 13-ai kutatás adatai szerint pedig 60 százaléka hallott a H1N1 vakcinával összefüggésbe hozott halálesetekről, súlyos szövődményekről.

A megkérdezettek 57 százaléka válaszolta azt, hogy maga döntött a kérdésben, nem hagyta magát befolyásolni, 47 százalékuk szerint pedig a pro és kontra érvek mögött inkább politikai érvek húzódnak meg.

Az MTV Szólás Szabadsága című műsora megbízásából készült felmérésben október 30-án és november 13-án is 500 embert kérdeztek meg telefonon. A megkérdezettek a magyarországi 18 év feletti felnőtt lakosságot reprezentálják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását