2024. május 17. - Paszkál

A lassú járás és a szívbetegség

Az idősebbek számára a lassú járás nem csak azt jelentheti, hogy később érnek el céljukhoz, hanem azt is, hogy háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg szívproblémák miatt, mint a gyorsléptűek.
2009. november 17. kedd 18:30 - HírExtra
A BMJ legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint az idősebb emberek általános egészségi állapotát jelzi járásuk sebessége.

Az öt éven át tartó követéses vizsgálatban három francia városban összesen 3200 idős, 65 és 85 év közötti férfi és nő vett részt. Az 1999-es kezdeti felmérésben az önkéntesek járásának sebességét is megmérték: olyan gyorsan kellett végigmenniük egy folyosón, ahogyan csak bírtak.

A követés öt éve alatt 209 páciens halt meg; 99-en rákban, 59-en szívbetegségekben, 53-an pedig fertőzésektől vagy egyéb ok miatt. A legkisebb - férfiaknál 5,5 kilométer/óra, nőknél 4,8 kilométer/óra alatti - sebességgel haladó, alsó harmadba tartozó csoportban a halálozási arány 44 százalékkal magasabbnak bizonyult, mint a másik két csoport átlaga.

A szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás pedig 2,9-szer volt magasabb a leglassabb harmadnál, mint a gyorsabbaknál.

A többi betegségtípusnál nem tapasztaltak a kutatók összefüggést a járás sebessége és a halálozási arány között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását