2024. június 1. - Tünde

Re-connaitre kiállítás

A konstruktív és konceptuális irányzatok legnevesebb magyar és európai művészeinek munkái tekinthetők meg a Paksi Képtárban csütörtöktől. A Re-connaitre című kiállításon 46 alkotó mutatkozik be.
2009. november 18. szerda 07:30 - HírExtra
Prosek Zoltán, a képtár vezetője az MTI-nek elmondta: a tárlat azokat a művészeket mutatja be, akik a nemzetközi konstruktivista és szerkezetelvű művészet modellépítő, analitikus-szisztematikus szemléletéből kiindulva kutatják a képi rendszerek alapelemeit és meghatározó viszonylatait.

A kiállításon a műfaj olyan meghatározó művészeinek munkáit mutatják be, mint például Bak Imre, Maurer Dóra, Jovánovics György, Kovács Attila, Vera Molnar, Nádler István, Erdélyi Gábor és Csörgő Attila.

A külföldi művészek közül a képtárvezető kiemelte Hartmut Böhmöt, akit etalonművésznek nevezett. "Mindenki, aki ebben a műfajban akar valamit csinálni, őt tekinti kiindulási pontnak". Rajta kívül Andreas Brandt, Manfred Mohr és Günter Uecker alkotásai is szerepelnek a tárlaton.

A kiállítás címéről Prosek Zoltán kifejtette: nincs rálátásunk, hogy mi történik Nyugat-Európában, ezért kapta a tárlat a francia Re-connaitre címet, amelynek jelentése felismerés, megismerés.

A tárlatról úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon nehéz műfaj, komoly alapképzés kell ahhoz, hogy a közönség megértse a műveket. Hozzátette: szerinte Európában nagyon kevés olyan intézmény van, mint a paksi, amely teljesen tiszta profilt választott, amikor felvállalta, hogy csak a konstruktív és konkrét irányzatokkal, a hozzá szorosan kötődő minimál arttal és konceptuális művészettel, valamint kísérleti filmekkel foglalkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását