2024. május 17. - Paszkál

A Fidesz felszólítja az EKI-t

A Fidesz nevében arra szólította fel az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet (EKI) Kupper András, a párt országgyűlési képviselője, hogy mondjon le "aránytalanul nagy hasznáról, és ne az influenzajárványon akarjon nyerészkedni".
2009. november 19. csütörtök 19:01 - HírExtra
Kárpáti Zsuzsannának, az EKI főigazgatójának a csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva a Fidesz politikusa kiemelte: az új típusú influenza elleni vakcina legalább 400 forinttal lehetne olcsóbb, ha a kiszállítását nem az EKI-re bízták volna.

Az MTI-hez is eljuttatott közleményben Kupper András arra is felhívta a figyelmet, hogy az EKI 40 százalékos árrést tesz a vakcinára, ezzel szemben a nagykereskedők 6-7 százalékos árrésért végzik ugyanezt a feladatot.

"Az EKI vezetője hibás gondolatmenetre épít akkor is, amikor azzal érvel, hogy ha ők továbbadták volna a kiszállítás lehetőségét a nagykereskedőknek, az akár veszteséggel is járhatott volna. Nem nekik kellett volna felbérelniük a nagykereskedőket, hanem közvetlenül a kormánynak. Ha nagykereskedők kapták volna meg ezt a feladatot, akkor több száz forinttal kellene kevesebbet fizetniük a vakcináért azoknak, akiknek így is elég sokba kerül a védettség megszerzése" - áll a kommünikében.

Látható, hogy sem az EKI, sem az ÁNTSZ nem tud megfelelni a profiljába nem vágó feladatnak, így fordulhat elő, hogy az ország több megyéjében hiánycikk a vakcina - állapítja meg a Fidesz országgyűlési képviselője, hozzátéve: Somogy megyében például, ahol a patikák többségében nincs vakcina, maga a regionális tiszti főorvos ismerte el, hogy az EKI csak egy hét múlva szállít újabb oltóanyagokat nekik.

Kárpáti Zsuzsanna főigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy még nem lehet tudni, mekkora bevétele lesz a térítés ellenében forgalmazott vakcinák eladásából az új vírus elleni vakcina raktározásával és nagykereskedelmével megbízott EKI-nek. Ha lesz is bevétele az EKI-nek, azt a központi költségvetésen keresztül az ágazatban fogják elkölteni. A számlázások a napokban kezdődtek - közölte. Egyben visszautasította Kupper András azon korábbi állítását, hogy az intézet bevétele a vakcinák eladásából egymilliárd forint körül volna.

"A patikai értékesítést követően áll módjában majd az EKI-nek megmondani, hogy ezen valóban keletkezett-e ténylegese pluszbevétele vagy nem". Ha igen "az Egészségügyi Minisztérium, mint felügyeleti szerv jogosult ezt a pluszforrást elvonni, vagy befizetési kötelezettséget írhat elő az EKI számára" - mondta a főigazgató. Kiemelte: a nagykereskedelmi tevékenységet az intézet "nem magától" vállalta, azt a pénzügy- és az egészségügyi miniszter felhatalmazása alapján kezdte meg, és kizárólag a pandémiás vakcinára vonatkozóan. Ehhez módosítani kellett az EKI alapító okiratát - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az intézet eleget tesz a szakmai szabályoknak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását