2024. június 1. - Tünde

Drasztikusan csökkent a vallásosok száma

Napjainkra drasztikusan csökkent a vallásos emberek száma és eltűnt a korábbi különbség falu és város között - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a XIII. Zsinat negyedik ülésén, Balatonszárszón csütörtökön.
2009. november 19. csütörtök 18:40 - HírExtra
A püspök, összehasonlítva hazánk 1991-es vallási térképét a maival, kifejtette, ma már nem mondható, hogy a Magyarországon a kereszténység falusi jelenség. Egyenletessé vált az eloszlás a vallásos emberek között a korosztályokat és a lakhelyüket tekintve is, de lényegesen és drasztikusan csökkent a hívők száma. A fiatalok körében végzett felmérések szerint a 29 év alattiak közül egyre kevesebben járnak templomba. Ezek a tények sok kérdést vetnek fel, amelyekre meg kell próbálni megadni a választ - mondta a püspök.

Örvendetes fordulatnak egyedül azt nevezte, hogy míg korábban az iskolázatlanok körében volt nagyobb az érdeklődés a vallás iránt, manapság minél iskolázottabb valaki, annál érdeklődőbbnek bizonyul. "Felkészült-e az egyház, hogy ezzel a réteggel szívvel és értelemmel közösséget tudjon alkotni?" - tette fel a kérdést.

Az elnöki beszámolóban arról is beszélt Bölcskei Gusztáv, hogy meg kell teremteni azokat az alapokat, amelyek szükségek az egységes Magyar Református Egyház munkálkodásához. Nyugtalanító jeleknek nevezte: míg eddig csak azzal kellett szembenézni, hogy a horvátországi reformátusság nem tud egységes szervezeti közösségben megmaradni, most a Vajdaságban is elindult egy hasonló folyamat. Mindezek Magyarországon is komoly feszültségeket okoznak.

A zsinat lelkészi elnöke szólt a felvidéki magyar reformátusok helyzetéről is. Kiemelte, hogy a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán a történelmi egyházakkal közösen igyekeztek a reformátusok felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét a tarthatatlan szlovákiai állapotokra. A nemzetközi fórumokon azonban az volt a meglátása, hogy "egyedül vagyunk". A püspök megemlítette, hogy az Európai Egyházak Konferenciáján a magyarok kérése ellenére sem vették napirendre a nyelvtörvény ügyét. A kompromisszumos ajánlat az volt, hogy nem illesztik a napirendbe azt az ügyet sem, amely szerint Magyarország cigányüldöző, kirekesztő ország.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását