2024. május 18. - Erik, Alexandra

Boncolás a holttest felnyitása nélkül

Egy svájci orvoscsoport évente körülbelül száz olyan boncolást végez, amelynek során nem nyitja fel a holttestet, hanem háromdimenziós optikai szkennerrel állapítja meg a halál okát.
2009. november 25. szerda 15:21 - HírExtra
Az eljárást virtopsziának, azaz virtuális autopsziának (boncolásnak) nevezték el.
Michael Thali, a Berni Egyetem professzora kollégáival fejlesztette ki a rendszert, amelyet 2006 óta alkalmaznak a svájci fővárosban a váratlan vagy nem természetes okokból bekövetkezett elhalálozási esetek okának kiderítésére. A módszer az esetek 80 százalékában bizonyult hatékonynak.

"A test felnyitása nélkül az esetek 60-80 százalékában meg tudjuk állapítani a sérüléseket és a halál okait" - magyarázta Michael Thali.

A virtuális boncolás előnyeit sorolva a professzor rámutatott, hogy az eredményeket a számítógép szolgáltatja, így a digitalizált adatokat a világhálón keresztül el lehet juttatni a vizsgálatot kérő intézményeknek, szakembereknek.

A virtuális autopszia körülbelül félórát vesz igénybe. Az elhunytat a vizsgálóasztalra helyezik, ahol a robotkar által mozgatott szkenner, amely nem nagyobb egy cipődoboznál, "letapogatja" a test konturjait. Az eredményeket számítógép értékeli ki.
"Jelenleg Bern az egyetlen hely a világon, ahol a felület szkenneres letapogatását komputeres tomográfiával, mágneses rezonancia vizsgálattal, valamint post mortem (halál utáni) érfestéssel (angiográfiával) és biopsziával (szövetmintavétellel) ötvözzük" - hangsúlyozta Thali.
A rendszer kiépítésének költségei meghaladták a kétmillió svájci frankot (354 millió forintot).
A rétegfelvételeket készítő komputeres tomográf (CT) kimutatja a csontváz sérüléseit és az agykárosodást, a mágneses rezonancia vizsgálat viszont a lágyszövetekről szolgáltat árnyaltabb képeket. Az angiográfia révén a tudósok az erek belsejébe "leshetnek" be.
"A rendszer nagy előnye, hogy nem kell a testen vágásokat ejteni, roncsolni azt, hanem háromdimenziós felvételek alapján kórismézünk" - mutatott rá a professzor, hozzátéve, hogy a rendszert már alkalmazza az amerikai hadsereg is.

Kezdetben a módszer iránt kevés érdeklődés mutatkozott, ám jelenleg a berni orvoscsoporthoz még Ausztráliából és a skandináv országokból is érkezik megkeresés. A rendszer minden előnye mellett a virtopszia azonban aligha szoríthatja ki a "hagyományos" boncolást. "Alkalmazhatjuk a virtuális boncolást közlekedési baleset áldozatánál, ám az új influenzában elhunyt esetében nem" - összegezte Thali.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását