2024. május 20. - Bernát, Felícia

Egy páthus sír gazdag leletei

Gazdag kincsleletet rejtett az Irakban feltárt pártus sír.
2009. november 25. szerda 10:28 - HírExtra
Kaisz Hasszán (Qais Hassan), az Iraki Régészeti Hatóság vezetője elsősorban a sírkamra érdekes építészeti megoldásait emelte ki. A 306 négyzetméteres építmény több szintre tagolódott, amelyeket speciális lépcsők kötöttek össze - olvasható az az-Zamán című angol nyelvű iraki napilap hírportálján (http://www.azzaman.com).

A régészek összesen 216 művészi kivitelű tárgyat találtak a sírkamrában, köztük arany ékszereket, drágaköveket, kerámia- és üvegedényeket. A leletek korát kétezer évesre becsülik.

A párthus ókori iráni nép volt, nevet a Szeleukida Birodalom Parthia (Parthava) nevű tartománya után nyerte. Az Arszakida-dinasztia vezetésével a párthusok a Kr. e. III. század közepétől kezdve a Szeleukida Birodalom területeinek rovására építették ki a többek között Iránt és Mezopotámiát magában foglaló birodalmukat. Hatalma csúcspontján, a Kr. e. I. században a Pártus Birodalom az Eufrátesztől Afganisztánon keresztül az Indusig, illetve az Oxosz folyótól az Indiai-óceánig terjedt. Fővárosa a babilóniai Ktésziphón lett, a legfontosabb párthiai városok Ekbatana, Szeleukeia, Ktésziphón és Hekatompülosz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását