2024. június 2. - Kármen, Anita

Romániában is oltják a lakosságot

Romániában megkezdték az influenza új típusa elleni vakcina szétosztását, az első 250 ezer adagot a fertőző gócpontnak számító Bukarestbe és a kelet-romániai moldovai megyékbe juttatják el.
2009. november 26. csütörtök 14:18 - HírExtra
A román vakcinát a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézetben gyártották. A védőoltást már jóval korábban előállították, viszont tesztelése elhúzódott, így csak november végén kezdődhetett meg a vakcina eljuttatása a lakossághoz. Az első, negyedmillió adaggal elsősorban az orvosokat, valamint a nemzetbiztonság szempontjából alapvető fontosságú intézmények dolgozóit oltják be.

A román egészségügyi minisztérium korábbi közlése szerint az összesen 1 millió 340 ezer adag oltóanyagból egymilliót iskolás gyerekek és egyetemisták kapnak meg, akik közül a tervek szerint 500-500 ezret oltanak be. A jövő hét elejére újabb 1 millió 90 ezer adagot juttatnak el a megyei közegészségügyi igazgatóságokhoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásainak megfelelően Romániának lakossága 40 százaléka számára kell biztosítania új influenza elleni védőoltást. A román vakcina gyártója szerint 2010 végéig 10 millió adagot állítanak elő, így Románia teljesítheti a WHO ajánlását.

Romániában összesen több mint 2600 személy esetében mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok, hogy H1N1 vírussal fertőződtek. Közülük a legtöbben a román fővárosban és a Moldva nevű történelmi régió Iasi, Suceava, Botosani, Bacau megyéiben élnek. Az elmúlt időszakban naponta átlagban körülbelül százzal nőtt a betegek száma. Romániában két halálos áldozata is volt az új vírusnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását