2024. május 18. - Erik, Alexandra

A szexuálisan megcsonkított nők perében ítéletet hírdetnek

Az Emberi Jogok Amerikaközi Bírósága rövidesen ítéletet mond a Ciudad Juárez mexikói városban az 1990-es évek és a 2000-es évek eleje között meggyilkolt nők ügyében tartott első perben.
2009. november 29. vasárnap 07:52 - HírExtra
A bíróságon, amelynek székhelye a Costa Rica-i San Joséban van, a vádlott a mexikói állam abban a perben, amelyet három nő, Esmeralda Herrera, Claudia Ivette Gonzalez és Laura Berenice ügyében indítottak. Ők azok, akiket a 2001. november 6-án a legveszélyesebb hírben álló mexikói városban egy gyapotmezőn megtalált hét holttest közül azonosítani tudtak.

"Ez az első per a Ciudad Juárez-i nőgyilkosságok ügyében. Egy évtized alatt több mint 400 nőt gyilkoltak meg, többségüket szexuálisan is megcsonkították - mondta el David Pena, a vád mexikói képviselője.

A döntést várhatóan tíz napon belül hozza meg a bíróság.

Az Emberi Jogok Amerikaközi Bizottsága 2007-ben eljárást indított Mexikó ellen, amiért nem vizsgálták ki a gyilkosságokat és eltűnéseket - tette hozzá az ügyvéd. Eddig kilenc gyanúsítottat vettek őrizetbe, akiket a nyomozók bűnösnek tartottak, de a bíróság felmentette őket, amiből az ügyvéd arra következtetett, hogy az államnak különleges érdeke, hogy ne büntessék meg a valódi bűnösöket.

Esmeralda Herrera esete jelképes a gyilkosságok listáján, amelyekkel kapcsolatban annak idején egy vagy több sorozatgyilkost feltételeztek. 2001. október 29-én távozott otthonról. Két hónap múlva lett volna a 15. születésnapja, amelyet szerint nagyon várt. A mexikói hagyományok szerint a tinilányok ugyanis ekkor lépnek a felnőttek közé - mondta el az anyja, Irma Monreal.

A hatóságok először nem engedték meg az anyának, hogy megnézze a lánya holttestét, amelyet hat másik maradvánnyal együtt találtak meg a gyapotmezőn. Három évvel később engedélyezték csak, hogy kihantolják, és hivatalosan is azonosítsa.

A Ciudad Juárez-i eltűnések kapcsán számos elmélet látott napvilágot, de Irma, aki több hasonló esetet ismer, meg van győződve arról, hogy a lányát szexuálisan kihasználták.
"A rendőrök kislányokat rabolnak el és gazdag emberekhez hurcolják őket, akik partikon töltik velük a kedvüket, majd megfizetik ugyanazokat a rendőröket, hogy gyilkolják meg és tüntessék el őket" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását