2024. május 14. - Bonifác

"Kis Monarchia" az Osztrák Rádió koncertjén

Dora Pejacevicnek (1885-1923), a horvátok - Budapesten, magyar anyától született - első női zeneszerzőjének művei csendülnek fel a Horvát Zene Fesztiválján kedden Bécsben, az Osztrák Rádió nagytermében.
2009. november 30. hétfő 18:08 - HírExtra
Az esten fellép Danijel Detoni, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott fiatal horvát zongoraművész is. Mint azt az MTI-nek elmondta, a koncerten Pejacevic Asz-dúr zongoraszonátáját játssza, Ivana Kladarin bosnyák születésű mezzoszopránt kíséri, és Petra Kusan csellistával előadja a Szonáta gordonkára és zongorára című művet is.

A koncertet egyenes adásban közvetíti az Osztrák Rádió - tette hozzá a horvát-magyar családban született zágrábi zongorista.

Dora Pejacevic első zongoraleckéit édesanyjától, a kitűnő zongoristától és énekestől, a magyar grófi családból származó Lilla de Vaytól kapta. Dora 12 évesen komponálta első darabját. A családnak Budapesten a belvárosi Szervita tér 10. alatt és a Várban, az Úri utca 50. alatt volt lakása.

Dora szoros barátságba került Geyer Stefi (1881-1956) hegedűművésszel, a Hubay Jenő-mesteriskola első, világsikert arató növendékével, Bartók Béla reménytelen szerelmével. A zeneszerző neki írta I. Hegedűversenyét, amelyet haláláig csak Geyer Stefi adhatott elő. Dora zenei tanulmányait Zágrábban kezdte, majd Drezdában és Münchenben folytatta, ott is ment férjhez. Egy gyermeke született, 37 évesen, súlyos betegségben hunyt el. Életműve 58, későromantikus stílusban írt zongora és kamarazenekari mű.

A zeneszerző édesapja Teodor Pejacevic horvát bán volt, aki az Osztrák-Magyar Monarchia idején 1903 és 1907 között a polgári ügyek helytartója, majd 1913 és 1917 között a magyar-szlavón ügyek minisztere volt.

Dorát a Pejacevic-birtokon, a szlavóniai Nasicén helyezték örök nyugalomra a családi kriptában. A kastély egyik részében ma az emlékének szentelt múzeum mutatja be a zeneszerzőnő életét, munkásságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását