2024. május 14. - Bonifác

H1N1: 1,7 millióan kaptak eddig oltást

Eddig 1,7 millióan kaptak az új influenzavírus elleni védőoltásból; a betegségen 50-70 ezren estek át - mondta az országos tiszti főorvos kedden budapesti sajtótájékoztatón.
2009. december 1. kedd 19:02 - HírExtra
Falus Ferenc közölte: eddig 15 ember halálát hozzák összefüggésbe az új vírussal, közülük nyolcnál már bebizonyosodott, hogy a vírus okozta szövődménybe halt meg. Hét esetben még folyik a vizsgálat.

Gál János, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója a kedd reggel elhunyt kismamával kapcsolatban elmondta, az elvégzett vizsgálatok igazolták szervezetében az új vírust, ami a súlyos tüdőgyulladást, majd a halálát okozó vese- és szívelégtelenséget okozta. Hozzátette: a 21 éves nő hathónapos magzatát sem sikerült megmenteni.

A főorvos ismertetése szerint a hathónapos várandós nőt múlt héten csütörtökön magas lázzal és influenzaszerű tünetekkel szállították kórházba. Az intenzív terápiát azonnal megkezdték, géppel segítették légzését, azonban a tüdőszövet annyira roncsolódott, hogy egy úgynevezett oxigenizátor segítségét vették igénybe, hogy lélegeztetni tudják. Péntekre az állapota stabilizálódott és vasárnap lekapcsolták a külső oxigenizátorról, mert a tüdeje regenerálódott annyira, hogy már erre a berendezésre nem volt szükség. Hétfőn állapota válságosra fordult, mert a vírus megtámadta a szívét és a veséjét, keringése összeomlott, leállt a veséje.

A kismamánál sürgős császármetszést hajtottak végre hétfő délután, azonban a gyerek halva született.

A főorvos professzor megjegyezte: ez a betegség rendkívül gyors és súlyos lefolyású volt, mint fogalmazott, ilyennel még nem találkoztak. Az eset után a klinika orvosai beoltatták magukat - tette hozzá. Kiemelte: könnyebben gyógyítható az oltás miatti szövődményekkel kezelt beteg, mint az, akit az új vírus szövődményeivel kerül kórházba. A főorvos úgy tudja, a kismama környezetében mindenki be volt oltva.

Falus Ferenc úgy fogalmazott, "tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg. Ettől féltünk, hogy egy egészséges fiatalt elveszíthetünk, mert nem védekeztünk."

Elmondta, a Szegeden kezelt kismama állapota kritikus, a győri kórházban fekvőé pedig súlyos, életveszélyes, a Budapesten kezelt 21 hetes anya állapota stabil, de életveszélyes. Őt is géppel kell lélegeztetni. Falus Ferenc tudomása szerint hat várandóst kezelnek intenzív osztályon.

Mint a tiszti főorvos fogalmazott, jól lenne megkérdezni azokat, akik ennek a kismamának a környezetében voltak, hogy milyen tájékoztatást adtak, mit mondtak nekik, ajánlották-e nekik a védőoltást - tette fel a kérést. "Egyetlen országban sem elfogadható egy kismama halála, ahol van a betegség ellen védőoltás. Borzasztónak találom, ami történt" - mondta.

Falus Ferenc elmondta, a kismamák és a kétéves gyermekek a kiemelten veszélyes csoportba tartoznak, de ide sorolhatók az asztmások, a szívbetegek, a transzplantáltak és a túlsúlyosak.

Kérdésre válaszolva elmondta, az oltópontokban eddig 20.145-en kaptak térítés ellenében védőoltást. Hozzátette: nem tudnak olyan súlyos szövődményről, amit a védőoltás váltott volna ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását