2024. május 20. - Bernát, Felícia

Erósz szobrok Kínában?

Egy kínai régész szerint Erószt, a szerelem görög istenét mintázza az a két bronzszobor, amelyet Kína Honan (Henan) tartományában ástak ki a nyolcvanas években.
2009. december 2. szerda 19:37 - HírExtra
A két szobrocska alig öt centiméteres, és keletkezésüket időszámításunk szerint 500 környékére becsülik. Mindkét szobor sérült, oldalukból hiányzik egy-egy darab, ami arra utal, hogy esetleg függőként használták őket.

A bronzszobrok nagy hasonlóságot mutatnak Erósszal, mindkét figurának babaarca van, és szárnyakat is viselnek - közölte Huo Hung-vej (Huo Hongwei), a kínai nemzeti múzeum professzora.

Stein Aurél világhírű magyar születésű régész (1862-1943) már 1907-ben azt bizonygatta, hogy a görög kultúra elemei elértek Kínába is. Arra hivatkozott, hogy a Kína nyugati részén fekvő Ujgur tartomány egyik kolostorának falain látható szárnyas angyalok szerinte Erószt ábrázolják.

Huo Hung-vej elmondta, hogy a szobrokat Erószt ábrázoló rajzok alapján készítették. A szobrok szárnyai a kínai istenek ábrázolásmódjától eltérően felfelé emelkednek, mint ahogyan az ujguri kolostor falain is megjelentek.

A falfestmény és a szobrok közötti hasonlóságot egyebek mellett az isten göndör hajjal való megformálása is alátámasztja - vélekedett professzor.

Kínai szakemberek Erósz további vélt hasonmásait keresik a Selyemút mentén, hogy megfejtsék, miként jutott el az ókori görög kultúra az antik Kínába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását