2024. május 20. - Bernát, Felícia

Újságírók, mint a legyek úgy "hullanak"!

Az újságírás nem egy veszélytelen szakma - ez eddig is köztudott volt. Csakhogy ez évben különösen veszélyessé vált újságírónak lenni, hisz mintegy 88 újságíró lelte halálát cáfolhatatlanul a szakmája gyakorlása miatt.
2009. december 7. hétfő 07:59 - Pásztor Balázs
A toll erősebb, mint a kard...

A tudás és nem tudás egyaránt hatalom - aki pedig a közelébe keveredik, az könnyen megégeti magát. Az emberi természet mindig is szerette a hatalmat megkaparintani, birtokolni és fenntartani - érte sokan még ölni is képesek. Épp ezért belátható, hogy annak a személynek az élete komoly veszélyben van, aki az információkat képes eljuttatni az emberekhez - főleg akkor, ha a sajtómunkás nem egy demokratikus jogállamban próbál dolgozni. Bizonyos helyeken például az öngyilkossággal egyenlő szót ejteni a korrupcióról, vagy épp hosszú évek rács mögött töltését jelentheti egy kormánykritika - még ha az teljességgel igaz, és tényszerű is.

De a véleménynyilvánítás szabadságát nem csak az állam, a diktátorok, vagy egyéb politikai erők szokták korlátozni. Azon - általában nem keresztény - országokban, ahol a vallásosságot nagyon komolyan veszik, ott még élcelődni sem lehet semmin, aminek a hithez köze van. Sőt egyes helyeken - például Észak-Koreában - még a külvilágról szóló információk is szigorú cenzúra alá esnek, legyenek azok bármilyenek. De mégis vannak olyan elkötelezett újságírók, akik szembe mennek a trenddel, és minden tiltás ellenére megírják a tényeket. Közüllük 88 lelte halálát az idei évben - és még van egy hónap hátra.

Mégis a kard győz - Amerika

A sajtót világszinten egybefogó és képviselő Lapkiadók Egyesülete (World Association of Newspapers, WAN) elkészítette az idei jelentését a sajtószabadságról (Press Freedom World Review), amely szerint az év 11 hónapjában 88 újságíró halt meg munkája következtében, és legalább 170-en ülnek börtönben koholt vádak alapján - vagy épp mindenféle bírósági eljárás nélkül.

Mindkét szám erőteljes növekedés a tavalyihoz képest, ám még az elsőnek egyetlen drasztikus mészárlás az oka, addig a másodiknak az internet. Ugyanis egyre több diktatúra kezdi felfedezni, hogy az internet szabadsága mekkora „hátrány”, így nem csak tiltják a használatát, de a hazai bloggereket is igyekszenek rács mögé juttatni - remek példa erre Kína.

Az amerikai kontinensen nyolcan vesztették életüket az elmúlt fél évben (csak ezt az időt részletezi a jelenség): egy áldozat Hondurasban (az elnökváltás elősegítő katonai puccs miatt kitört összecsapások során), egy El Salvadorban (egy fiatal bandáról forgatott dokumentumfilm miatt lőtték agyon), egy Kolumbiában (egy zsíros sztorival hívták fel, majd még aznap lelőtték), egy Guatemalában (a drogkereskedelemmel kapcsolat oknyomozó újságírás végett) és négyen a drogháború által vérfürdővé változott Mexikóban (drogháború kapcsán írtak olyat, amit nem kellett volna).

A kontinensen ezen kívül is történtek események: Venezuelában olyan törvényt hoztak, amellyel könnyen rács mögé lehet dugni a nem kívánt cikket író újságírókat, Argentínában viszont a média monopolizálódását megakadályozandó törvény született - amelyet a maffia-szerű szindikátusok (szakszervezetek) erősen bíráltak. Kubában most újságírók helyett bloggereket vertek meg és csuktak börtönbe, amivel már 27 raboskodó újságíró van rács mögött, így Kuba vezető helyen áll a börtönben lévő sajtómunkások tekintetében. A legnagyobb tabu a környéken a kormányzati korrupciót és a bűnbandákat övezi - ha valaki ezekről ír, akkor könnyen pórul járhat.

Mégis a kard győz - Közel-Kelet és Afrika

A közel-keleten és Észak Afrikában nem történt haláleset az elmúlt fél évben. A terület a vallási megkötések miatt médiaszempontból nem túl nyitott, sokak sínylődnek éveket börtönben egy-egy erkölcstelen, vagy vallásgyalázó cikk miatt - de ide tartoznak egyes helyeken a kormányt szapuló írások is - például Iránban. Sok helyen a cenzúra is működik: a Bahreini Királyságban például a közösségi oldalakat és pornót blokkolták az év elejétől kezdve, Iránban pedig a Kínaihoz hasonló, teljes kontroll működik.

Kissé gyászosabb a helyzet Fekete-Afrikában, vagyis a Szaharán túl elnyúló vidéken - itt négy áldozat van a sajtósok listáján: Nigériában egy (utcai banda gyilkolta meg, mint kiválasztott célpontot), Szomáliában két (a forrongó tűzharcokról való tudósítás közben kaptak halálos sebet), a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig egy (ő egy magánrádió riportere volt, és úton hazafelé ölték meg, a kormány pedig nem tett lépéseket az érdemi nyomozás elkezdésében).

A kontinens helyzete egyébként országonként változó: a legtöbb helyen szinte bármit megtehetnek a valamilyen befolyásos erőknek nem tetsző újságíróval: fenyegetés, verés, cenzúra, börtön, egy teljes szerkesztőség szétverése - szinte bármiféle következmény nélkül. Eritrea például hivatalosan is 30 újságíró van börtönben - a legtöbbjük bűne a vezetés kritizálása. Ez alól éles és üdítő kivétel Dél-Afrika.

Mégis a kard győz - A világ többi része

Európára és Közép-Ázsiára leginkább a sajtószabadság jellemző, bár itt is akad három meggyilkolt sajtómunkás: sokat elmond, hogy mindhárom Oroszországban (az egyikük egy maffiózókat perlő ügyvéddel sétált mikor lelőtték, a másik egy jogvédő volt, a harmadik pedig a radikálisok ellenszónoka). A többi helyen hellyel-közzel, de érvényesül a sajtószabadság: a jelentés problémának főleg a Berlusconi-körüli sajtóvitákat, és Törökország Dogan Group nevű médianagyhatalom elleni kampányát emeli ki.

Ázsia többi részén viszont egyenesen mészárszék volt, ugyanis 40 újságíró vesztette munkája következtében életét: egy Afganisztánban (itt egy afgán és egy amerikai riporter raboltak el, és a mentőakció során az afgán meghalt), kettő Pakisztánban (mindketten a vérengzések közepette vesztették életüket), és harminchét a Fülöp-Szigeteken (ők a Fülöp-Szigeteki mészárlásként elhíresült eset áldozatai, amikor egy ellenzéki politikusnak kampányoló tömeget megrohant az egyik tartomány kormányzójának magánhadserege, és mindenkit megöltek).

De a térségbe tartozik a teljes cenzúrát gyakorló, újságírókat rendszeresen bebörtönöző Kína, a hasonló gyakorlatot alkalmazó, de jóval erőszakosabb Burma, a sajtószabadságra erőszakkal válaszoló Nepál, és Sri Lanka is, ahol a frissen véget ért polgárháború miatt nagyon meg kell válogatnia a tollforgatónak, hogy mit is ír le.

Az elmúlt évtizedben több mint 750 újságírót gyilkoltak meg, és több ezret juttattak illegálisan börtönbe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását