2024. május 18. - Erik, Alexandra

1300 céget számoltak fel novemberben

Novemberben 1.300 cég ment felszámolásba Magyarországon, ami megfelel az elmúlt fél év átlagos havi adatainak - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.
2009. december 9. szerda 11:10 - HírExtra
A nyár óta szinte minden hónapban valamivel több mint 1.300 cég ellen indítanak fizetésképtelenségi eljárást a tulajdonosok, a válság előtti időkben havonta jellemzően 800-900 cég került bajba, de tavaly a válság kitörését követő utolsó negyedévben már 1.100-1200 céggel szemben indult eljárás. Tavaly novemberben 1.166 fizetésképtelenségi eljárás indult, idén pedig 1.301, vagyis a növekedés 11,6 százalékos.

Az Opten közlése szerint tavaly novemberben 832 társaság bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, idén novemberben azonban 1.242 cég függesztette fel tevékenységét. Az idén az első 11 hónapban 12.383 cég végelszámolása kezdődött meg, míg tavaly ugyanebben az időszakban 8.919 volt.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a végelszámolások mintegy 20-25 százaléka idővel felszámolásba fordul.

Az igazgató fenntartja korábbi véleményét, amely szerint a nemfizetés államilag támogatott népbetegség Magyarországon, az állam folyamatosan olyan döntéseket hoz, amelyek megkönnyítik az adósságszédelgők dolgát. Az olcsóbb és gyorsabb cégalapítás, legutóbb pedig a tulajdonosok lakcímének titkosítása mind abba az irányba mutat, hogy egyre könnyebben és mind kisebb kockázattal lehessen újabb és újabb cégeket fizetés nélkül hátrahagyni. "Nem elég, hogy a csalárd csődöknek nincs érdemi következménye, még meg is könnyítjük, olcsóvá, gyorssá és kényelmessé is tesszük a dolgot. Ezen mindenképpen változtatni kellene" - vélekedett Csorbai Hajnalka.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását