2024. május 19. - Ivó, Milán

Iráni leopárdoktól remél segítséget Oroszország

Irántól kér segítséget, pontosabban ritka perzsa leopárdokat Oroszország, hogy visszatelepíthesse a kaukázusi területekre az ott egykor őshonos nagymacskákat.
2009. december 9. szerda 19:25 - HírExtra
A két ország közötti együttműködés szokatlan példáját mutatja Igor Majdanov megbízott környezetvédelmi miniszter és Mahmud Reza Szazsadi Irán moszkvai nagykövete között zajló "állatdiplomácia". Türkmenisztán már két hím leopárdot adott Oroszországnak, ahol az állatokat az ország déli részén fekvő Szocsinál fekvő természetvédelmi területén helyezték el.

A környezetvédelmi minisztérium azonban további két nőstény példány érkezésében reménykedik, amelyekkel már megvalósíthatóvá válna a vadpopuláció újjáélesztésének álma. A leopárd programért maga az orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin szállt síkra, aki az állatok iránti szeretetétnek jeléül, személyesen köszöntötte a Szocsiba érkező ragadozókat.

Irán egyike azoknak az utolsó helyeknek, ahol még élnek perzsa leopárdok. Pedig ezek az állatok egykor szabadon kóboroltak a kaukázusi és a közép-ázsiai területek erdőségeiben és hegyeiben. Kisebb populációik még ma is élnek Örményország, Grúzia és Türkmenisztán térségében, és bár az orosz Távol-Keleten rengeteg veszélyeztetett amuri leopárd populáció él, azonban ezek a nagymacskák csupán a perzsa leopárdok egyik alfajába tartoznak. Utóbbiak a múlt századtól kezdtek eltűnni a kaukázusi térségből, habár a terület északi részén élő muszlimok néphagyományának a mai napig fontos részét képezik.

Az iráni nukleáris program körül kialakult válság ellenére Oroszországot (minden más nagyhatalmat háttérbe szorítva) Iránhoz fűzik a legerősebb szálak. Az "állatdiplomácia" egyébként nem számít kivételesnek a kontinensen, ugyanis Kína például óriás pandákkal ajándékozza meg újdonsült baráti országait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását