2024. május 18. - Erik, Alexandra

Draskovics: Bánfi megválasztása komoly siker

Bánfi Ferenc megválasztása az Európai Rendőri Képzési Központ élére komoly siker a magyar rendőrök és Magyarország számára is - mondta Draskovics Tibor leköszönő igazságügyi és rendészeti miniszter az MTI-nek pénteken.
2009. december 11. péntek 18:25 - HírExtra
Pénteken, Angliában - a tagországok kétharmadának támogatásával - Bánfi Ferencet választották az Európai Rendőri Képzési Központ főigazgatója, azaz az "európai rendőrakadémia" vezetőjévé.

A miniszter emlékeztetett rá: most először fordult elő, hogy magyar szakembert, Bánfi Ferenc személyében egy magyar rendőrt választottak meg egy fontos európai ügynökség élére.

Megválasztása egyszerre szól a sikeres pályát befutó Bánfi Ferencnek, a magyar rendőrségnek és Magyarországnak, a magyar kormánynak - mondta, hozzátéve: a magyar szakember megválasztása azt jelzi, az Európai Unió Magyarországra bízhat egy fontos intézményt.

A miniszter emlékeztetett rá: Bánfi Ferencet korábban már javasolta Magyarország az Europol főigazgatójának, de akkor "egy hajszálnyival lemaradtunk", most viszont meggyőző többséggel kapta meg a bizalmat öt évre.

Draskovics Tibor megjegyezte: többről van szó, mint egy jól működő intézmény átvételéről. Felidézte: azért volt most főigazgató-választás, mert a korábbi vezetőnek pénzügyi szabálytalanságok miatt távoznia kellett.

Másrészt a miniszterelnökök éppen pénteken hagyják jóvá azt a Stockholm-programot, ami a következő öt évre meghatározza a bel- és igazságügyi együttműködésben, hogy az EU merre akar menni, ebben pedig a rendőrségek közötti együttműködés és a rendőrök egységes elvek alapján történő képzése központi kérdés - szögezte le. Hozzáfűzte: a célnak eléréséhez az Európai Rendőri Képzési Központ jelentős fejlesztése, megerősítése szükséges.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: Bánfi Ferencet abban a tudatban választották meg a tagországok a központ vezetőjévé, hogy tőle lényegesen többet várnak, mint amit eddig nyújtott az intézmény.

Az Európai Rendőri Képzési Központról szólva a miniszter elmondta: ez az intézmény szervezi meg azt, hogy szerte Európában a meglévő rendőrképző intézményekben milyen szabályok és elvek szerint, milyen tananyagok alapján, hogyan folyjon a rendőrök képzése. Vagyis egy szellemi központ, ahol kitalálják azt, mire és hogyan kell a az európai rendőröket oktatni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy z EU-ban a tagországok állampolgárai szabadon utazhatnak, bárki bárhol bűncselekmény áldozatává válhat, ezért az, hogy a rendőrség egységes módon tudjon fellépni mindenhol az EU területén, 400 millió európai polgár érdeke. És ezt jórészt Bánfi Ferenc, egy magyar rendőr kezébe tette le az unió - szögezte le.

Draskovics Tibor elmondta azt is, hogy személyesen is örül Bánfi Ferenc kinevezéséhez, mivel sokat küzdött érte, az utolsó napokban is több miniszterrel folytatott megbeszélést a választás ügyében.

Az igazságügyi tárca közleménye szerint a magyar szakember január 1-től váltja a svéd Ulf Göranssont az európai rendőrakadémia élén.

Bánfi Ferenc 1957-ben született Szegeden. A Rendőrtiszti Főiskolán, majd azt követően a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát. Az igazgatói pozícióra különösen alkalmassá teszi az, hogy több évtizedes, itthon és külföldön szerzett rendőri és vezetői tapasztalata mellett jelentős sikereket ért el a hazai és nemzetközi rendészeti oktatásban is - ismerteti a közlemény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását