2024. május 11. - Ferenc

Obama hasztalanul próbálkozik?

Barack Obama amerikai elnök legújabb populista bankellenes kampánya nem segít a gazdaság rendbetételében - írta a The Wall Street Journal üzleti napilap. Obama "hibáztasd a bankokat" üzenete immár a Fehér Ház egyik legfontosabb pénzügyi szólamává vált.
2009. december 15. kedd 19:58 - HírExtra
A New York-i újság szerint mosolyognivaló az, ahogyan Obama a bankokat teszi felelőssé a tavaly kirobbant pénzügyi válságért, és elvárja tőlük, hogy támogassák a pénzügyi rendszer felügyeletének szigorítását. A kormányzó Demokrata Párt nyilván pánikban van a 10 százalék fölé szökött munkanélküliség miatt a jövő évi választásokhoz közeledve. Az Obama-kormánynak égető politikai szüksége van a gazdasági felépülésre.

A The Wall Street Journal szerint Obama kettős populista taktikát folytat: egyfelől azt hirdeti, hogy a pénzügyi válságot és a recessziót a bankok okozták a túl nagy arányú hitelezésekkel, másfelől azokat teszi felelőssé azért, hogy a túl kicsi jelenlegi hitelnyújtással magas munkanélküliséget idéznek elő. Elvárja a bankoktól, hogy több hitelt nyújtsanak, de azzal fenyegeti őket, megbünteti a rossz hiteleket teremtő bankárokat. Az újság szerint nyilvánvaló az ellentmondás.

A lap szerkesztőségi cikke szerint ha a Fehér Ház a hitelkínálat megélénkülését szeretné látni, mindenekelőtt a központi bankra, a Fedre kellene hatnia, hogy az a válság befejeződésével vessen véget az olcsó hitelek politikájának, emelje meg a kamatokat. Az újság rámutatott: nem mindenki ért egyet azzal, hogy a hitelek hiánya a legfőbb gond a kisvállalkozások számára. A cégek nem tolonganak a hitelekért, még érződik a recesszió, a statisztikák szerint csak 10 százalékuk panaszkodik finanszírozási problémákra. Inkább a washingtoni kormány túlzó költekezése és a tervezett drága egészségügyi reform miatt aggódnak, bizonytalanságban érzik magukat amiatt, hogy mennyibe fog ez nekik kerülni.

A The Wall Street Journal rámutatott: Obama kampánya visszhangra találhat, ugyanis a bankárok nem népszerűek. De a Fehér Háznak számításba kellene vennie, hogy a kapitalizmust nem a kapitalisták csépelésével lehet előmozdítani, és a hitelezést nem a hitelezők elleni harccal lehet serkenteni.

A The Washington Post ugyancsak szerkesztőségi cikkben mutatott rá: nem pontos Obama azon kitétele, hogy a válságot maguk a bankok idézték elő. Szerepet játszott egyebek mellett a hitelfelvevők azon csoportja, amely erején túl eladósodott, és a Fed is, amely az évtized elején olcsó pénzt biztosított. A lap hangsúlyozta: a nagybankok, annak ellenére, hogy lassan mindegyikük visszafizeti a tavalyi szövetségi segélyeket, továbbra is törékeny helyzetben vannak, ami korlátokat szab a hitelnyújtásnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását