2024. május 17. - Paszkál

Többmilliárdos kórházfejlesztés?

Mintegy 11 milliárd forintos uniós támogatással és több mint egymilliárdos hazai forrás segítségével újulhat meg a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház infrastruktúrája 2012 végére. A tömbkórház-projekt támogatási szerződését ünnepélyes keretek között pénteken írták alá Nyíregyházán.
2009. december 18. péntek 15:16 - HírExtra
A megyei önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi holdinghoz tartozó, nonprofit kft. formájában működő gyógyintézmény a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében kiírt pályázaton nyerte el a támogatási összeget. Az új tömbkórház 27 ezer négyzetméteren, három ütemben valósul meg, várhatóan 2012 novemberére - mondta Vancsó Ágnes, a nyíregyházi kórház ügyvezető igazgatója az eseményen.

Elsőként az új onkológiai centrum épül fel, majd gasztroenterológiai, angiológiai, neprológiai és fertőzőosztályt, valamint általános belgyógyászati feladatokat kiszolgáló kubatúrát alakítanak ki, a harmadik ütemben pedig egy komplex gyermekgyógyászati központ létesül.

Az orvos-igazgató elmondta, hogy a munkálatok a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, várhatóan februárban kezdődhetnek el hét, jelenleg is működő, régi épület lebontásával. Vancsó Ágnes hangsúlyozta: a megvalósítás során a betegellátás zavartalanságát kiemelt feladatként kezelik, erre külön intézkedési tervet készítettek. Az uniós támogatáshoz a megyei önkormányzat 1,2 milliárd forintos önerőt biztosított, emellett lehetőség lesz a kórház eszközparkjának fejlesztésére is. Az igazgató közlése szerint erre 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre, melyet főleg sugárterápiás, valamint a hematológiai osztályon használható műszerek beszerzésére fordítanak.

A projekt hatására racionalizálódik a betegellátás folyamata, rövidülnek a fizikai betegutak, javulnak a logisztikai feltételek és nő az ellátás színvonala - tette hozzá Vancsó Ágnes. Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára köszöntőjében elmondta: a nyíregyházi tömbkórház létesítése csak egy része az összesen 85 milliárd forintos, az egészségügyi ellátás fejlesztését célzó Pólus-programnak. Utalt arra, hogy a program egyaránt érinti az egészségügyi alapellátást és a járóbeteg-szakellátást, ennek révén például orvosi rendelők, mentőállomások építése, korszerűsítése valósul meg. A mintegy kétezer embert foglalkoztató intézményben szintén uniós pénzből újulhat meg a jövőben a sürgősségi osztály, körülbelül 680 millió forint értékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását