2024. május 9. - Gergely

Anneke van Giersbergen és Danny Cavanagh koncertje Budapesten

Különleges és kivételes koncert helyszíne lesz hétfőn a Fővárosi Művelődési Ház: Anneke van Giersbergen, a holland The Gathering ex-énekesnője és Danny Cavanagh, a kultikus Anathema angol rockbanda énekes-gitárosa lép fel.
2009. december 22. kedd 15:00 - HírExtra
A koncert kivételes, mert ennek a különleges párosnak az együttes színpadi jelenlétét eddig csak néhány város lakói tapasztalhatták meg személyesen, no meg azok, akik beszerezték a szeptemberben megjelent In Parallel (Anneke van Giersbergen with Danny Cavanagh) című lemezt, mely a duó egyik korábbi hollandiai fellépésének legjobb pillanatait foglalja össze.

Hogy mitől volt kultikus az Anneke énekével megbűvölt Gathering-hangzás és mitől kultikus a Danny Cavanagh énekével megemelt Anathema-hangzás? Mindketten ugyanarra a csodára képesek ugyanis, amely unikális, utánozhatatlan érték bennük: mindkét banda esetében egy alapvetően gótikába hajló, szomorúan veretes rockzenét tudtak a hangjukkal és a puszta lényükkel kiemelni a szomorúságból és a körülmények dacára is derűbe hajlóvá avatni.

Anneke van Giersbergent amúgy nem túlzás a kortárs rockzene jó tündérének nevezni: amerre csak megfordult, s amihez csak a nevét és a hangját adta, abból eleve csak varázslatos élmény született. Anneke tizenhárom év után távozott a Gatheringből, nem sokkal kisfia megszületése után. A zenélést persze nem hagyta abba, sőt, családja mellett éppen saját, Agua de Annique nevű együttesére szeretett volna több időt szánni. (Ennek az új formációnak is éppen most jelent meg egy új albuma: az Anneke van Giersbergen and Agua de Annique In Your Room című lemeze).

Anneke egyébiránt azt a jó szokását is megőrizte, hogy különböző koprodukciókban vesz részt: feltűnt már az Ayreon vagy éppen a Napalm Death környékén, idén nyáron pedig magával Dewin Townsenddel stúdiózott együtt egy hétig, s a Devin Townsend Project ennek eredményeként megszületett Addicted című albuma jól mutatja, hogy ez az együttműködés a kanadai gitáros zseniben is tőle szokatlannak számítóan lírai hangulatokat tudott felszabadítani.

Ahogy Anneke, úgy Danny is vissza-visszatérő vendég Budapesten az együtteseivel: Annekét legutóbb a Sziget Nagyszínpadán lehetett látni, akkor még a Gathering frontembereként, Danny pedig legutóbb tavaly októberben, az Avalon Club színpadán kápráztatta el az Anathema híresen masszív hazai rajongótáborát. Danny szólóban is szinte hazajár Budapestre: a liverpooli muzsikus ilyenkor nem áll meg az Anathema életművének kimazsolázásánál, szívesen idézi meg a Pink Floyd, a Led Zeppelin, a Radiohead, a Depeche Mode vagy éppen az Iron Maiden repertoárját is.

A koncertet szervező Negative Art tájékoztatása szerint Anneke és Danny programja a tervek szerint háromszor 45 perces lesz: először jön Anneke blokkja, aztán Danny szólóprodukciója, majd a fellépés közös része.

A két sztárvendég előtt pedig a Tanka Balázs vezette, egyre népszerűbb Turbo együttes is szerepel akusztikus műsorával. A Turbo amúgy az akusztikus terekből kilépve is szépen dübörög: a 2009-es Sziget fesztiválon az önálló Turbo koncert mellett a zenekar részt vett a Zene a rasszizmus ellen elnevezésű koncertsorozaton. Mi több, az eseményre érkező angol Love Music Hate Racism allstars csapat is éppen a Turbót kérte fel vendégzenésznek a hazai zenekarok közül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását