2024. május 16. - Mózes, Botond

Nem állapodtak meg a BKV és a szakszervezetek

Nem született megállapodás a BKV és a szakszervezetek között az új kollektív szerződésről (ksz) - jelentette be Kocsis István, a cég vezérigazgatója kedden a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Budapesten.
2009. december 22. kedd 17:26 - HírExtra
A BKV-nál - mivel az idén már nincs mód az egyeztetésekre - január elsejétől nem lesz kollektív szerződés, a cég így a munka törvénykönyve szerint fog működni - mondta Kocsis István.

Közlése szerint a kérdéseknek csak bizonyos részében sikerült megállapodni a szakszervezetekkel, a véleménykülönbségeket nem tudták feloldani. Hangsúlyozta, hogy a menedzsment mindent meg fog tenni annak érdekében: az utasok a lehető legkevesebbet érzékeljék abból, hogy a cégnél nincs kollektív szerződés.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató elmondta, hogy többet ajánlottak a szakszervezeteknek, mint amit a munka törvénykönyve előír, de kevesebbet, mint amit a jelenleg érvényben lévő, de év végén lejáró ksz. Ezzel kapcsolatban közölte: a több évtizedes alulfinanszírozottság és a válság hatásai miatt a cégnek arra kell törekednie, hogy csökkentse költségeit és ez a kormány felől is elvárás a BKV felé.

Kocsis István hozzátette, hogy költségesebb lesz a munka törvénykönyve szerint dolgozni, de pontos összeget nem tudott mondani.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője közölte: mivel munkaügyi kollektív vitát kezdeményeztek, akár hét napon belül is sztrájkba léphetnek. Szerinte komoly működési zavarokat fog okozni a ksz hiánya és ezt az utasok is meg fogják érezni. Borulhat az egész menetrend már január elsején is, mert teljesen más szabályok lesznek érvényesek például a pihenőidőkre - tette hozzá.

Kitért arra: ha elfogadták volna a munkáltató ajánlatát, az mintegy 10 százalékos nettó bércsökkenéssel járt volna. Hangsúlyozta, nem értenek egyet azzal, hogy a munkavállalók zsebén keresztül próbálják megoldani a "finanszírozatlanságot". Nem az utazóknak és nem a munkavállalóknak kell ezt megfizetniük - tette hozzá.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta: megtettek mindent annak érdekében, hogy megállapodás szülessen. Javasolták azt is, hogy a jelenleg érvényes ksz-t egy hónappal hosszabbítsák meg, de ezt a BKV vezetése nem támogatta. Kiemelte: nem lehet megengedni, hogy az ország egyik legnagyobb vállalata ksz nélkül maradjon.

A kollektív szerződésről még nyáron kezdődtek a tárgyalások, mivel az 2009. december 31-én lejár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását